Πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα κάνει το παν για να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» στη χώρα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Όλοι εκείνοι που έκλεισαν αυτή την συμφωνία, αλλά βεβαίως ειδικά η κυβέρνηση στην Αθήνα», έχουν την υποχρέωση να κάνουν το παν, επισήμανε ο κ. Σουλτς μιλώντας νωρίτερα απόψε στην εκπομπή «Brennpunkt» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ανέφερε ότι αυτό που πήρε τώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες είναι χειρότερο από αυτό που θα μπορούσε να είχε πάρει πριν από δύο εβδομάδες, αν είχε δεχθεί την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

«Αλλά σίγουρα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες από τον κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά την στήριξη στο εσωτερικό. Αν υπάρχει κάποιος που είναι σε θέση να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις, τότε είναι εκείνος. Αν πει τώρα ότι θέλει να τις επιβάλει - και ενόψει του δράματος στη χώρα πρέπει να τις επιβάλει, το γνωρίζει και ο ίδιος - τότε πιστεύω ότι θα το κάνει, ιδίως αν στις επόμενες ώρες προσεγγίσει και πάλι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κερδίσει ένα ευρύ μέτωπο υποστήριξης για την γραμμή του και για την πολιτική του», δήλωσε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης.

Ο κ. Σουλτς ανέδειξε ως πολύ σημαντικό σημείο της συμφωνίας που επετεύχθη το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους: 

Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες τώρα στοχεύουμε, θα μπουν σε ένα Ταμείο από το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέρος του χρέους.

Πρόσθεσε ότι το καινούργιο στο πρόγραμμα είναι ότι «ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος είναι από τους βασικούς πατέρες του, επέβαλε να δοθούν 35 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ», με τα οποία πρέπει να δημιουργηθεί ανάπτυξη και απασχόληση ώστε να βελτιωθούν τα έσοδα του κράτους. «Διότι μόνο έτσι, μέσω ανάπτυξης και απασχόλησης, μπορούμε να αυξήσουμε τα έσοδα και η χώρα να αποκτήσει την δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος αν στην διαδρομή για την συμφωνία χάθηκε το όραμα για την «Ευρώπη των λαών», ο κ. Σουλτς τόνισε ότι αυτό που διασώθηκε είναι η ενότητα στην Ευρώπη και ανέφερε ότι το Grexit θα μας είχε κοστίσει δισεκατομμύρια και μάλιστα εκατοντάδες και θα έριχνε έναν λαό στον γκρεμό.