Ένα εικοσιτετράωρο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, ο γαλλικός τύπος εστιάζει το ενδιαφέρον του για άλλη μια φορά, όπως το συνηθίζει τς τελευταίες βδομάδες, στο ελληνικό ζήτημα και στο αποτέλεσμα που εξήλθε από την μαραθώνια χθεσινή Σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.  

Ως «Εθνική ήττα» χαρακτηρίζει η εφημερίδα ‘’Liberation’’ στο πρωτοσέλιδό της  την συμφωνία που υπέγραψε χθες τα ξημερώματα η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η συμφωνία σίγουρα γλύτωσε την Ελλάδα από ένα  Grexit, ωστόσο όμως μοιάζει με μια κηδεμονία της Αθήνας παραπέμποντας σε ένα οικονομικό πραξικόπημα.

Με τον τίτλο «Ευρώπη-Ελλάδα: Μια διάσωση υψηλού κόστους’» αναφέρεται σήμερα το πρωί στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα  ‘’Le Figaro’’ στα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τους θεσμούς για να εξασφαλίσει την παραμονή της στην ευρωζώνη αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εφημερίδα τονίζει στις στήλες της πως σε αντάλλαγμα την ‘’έγχυση’’ των επιπρόσθετων 86 δισ. στην ελληνική οικονομία, η Αθήνα δέχεται το πακέτο μεταρρυθμίσεων που επιβάλλει μια μεγαλύτερη λιτότητα  αυξάνοντας παράλληλα τα καθήκοντα ‘’κηδεμονίας’’ των πιστωτών.


 
«Η Ευρώπη αποφεύγει την κατάρρευση διατηρώντας την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης» γράφει  η εφημερίδα ‘’Le Monde’’ αναφερόμενη και αυτή στο ελληνικό ζήτημα και στα γεγονότα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Η Εφημερίδα υπογραμμίζει πως η Άνγκελα Μέρκελ δέχθηκε τελικά ένα πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ύψους 86 δισ. ευρώ σε διάστημα 3 ετών, σε αντάλλαγμα την εφαρμογή δρακόντιων μέτρων.