Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

«Πρέπει να γίνουν τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» έλεγε χθες αργά το βράδυ κορυφαίος υπουργός, από αυτούς που θα στηρίξουν με ένταση τη συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών, η οποία ήδη δοκιμάζει τις αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.  

Πέρα από το μείζον που είναι το πολιτικό και κατά πόσο ενωμένος ή όχι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πόσο αντέχει η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, η ύψιστη πολιτική δοκιμασία στην παρούσα φάση για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι να περάσει τα σχετικά νομοσχέδια για να εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες. 

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ορισμένοι κρίσιμοι σταθμοί που είναι, εκτός από τις συνεδριάσεις του EuroWorking Group και του Eurogroup αύριο και θα εκτιμήσει κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης αν θα προτείνει την έναρξη ενός τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα στο πλαίσιο του ESM. 

1ος σταθμός: Τα μέλη της ευρωζώνης έως το τέλος της εβδομάδας μπορούν τότε να εκκινήσουν τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης για ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα. Στη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Αυστρία, αλλά πιθανόν και για στην Εσθονία, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία αυτές οι διαδικασίες απαιτούν μια πλήρη κοινοβουλευτική έγκριση. Άλλες χώρες μπορεί επίσης να επιλέξουν μια κοινοβουλευτική έγκριση. Αναμένεται κάτι τέτοιο να γίνει στη Γαλλία. 

2ος σταθμός: Μια τυπική απόφαση υπό το άρθρο 13.2 της Συνθήκης του ESM μπορεί να ληφθεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας ή και νωρίτερα  έτσι ώστε να εισέλθουμε στις επίσημες διαπραγματεύσεις. 

3ος σταθμός (Δευτέρα 20 Ιουλίου): Η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να συντάσσει μια πρώτη πρόταση για  αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης υπό την καθοδήγηση της Κομισιόν και να ζητήσει τεχνική βοήθεια. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τότε, η πρώτη χρηματοδότηση γέφυρα θα έχει εκταμιευθεί επιτρέποντας την αποπληρωμή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. 

4ος σταθμός (Τετάρτη 22 Ιουλίου): Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να υιοθετήσει τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (αναθεώρηση του συστήματος πολιτικής δικαιοσύνης) και 

5ος σταθμός (Σεπτέμβριος): Θα πάρει χρόνο ωστόσο για να γίνει η ολοκλήρωση του MoU (Μemorandum of Understanding) και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση. Στην περίπτωση της Κύπρου πήρε 7 εβδομάδες. Εάν συμβεί κάτι παρόμοιο θα φτάσουμε στον Σεπτέμβριο.