Με ένα άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Γιάνης Βαρουφάκης εκφράζει τις πρώτες σκέψεις του για τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους εταίρους. Με ειρωνική διάθεση αποκαλεί «συντρόφους» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τονίζει πως τους περιμένει να του πουν τα πόσα πέρασαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι η συμφωνία διαβάζεται σαν ένα έγγραφο που δεσμεύει τους όρους για την παράδοση της Ελλάδας, την πολιτική της ταπείνωση αλλά και την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας.

Μιλά για μια νέα συνθήκη των Βερσαλλιών που πλανάται πάνω από την ΕΕ ενώ κάνει λόγο για υπονόμευση του έργου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

Αναλυτικά το άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη

«Πρώτες σκέψεις πάνω στη συμφωνία για την Ελλάδα

Τις επόμενες ώρες και μέρες θα βρεθώ στο Κοινοβούλιο για να αξιολογήσω τη νομοθεσία, μέρος της πρόσφατης συμφωνίας με τους εταίρους. Περιμένω να ακούσω τους «συντρόφους» μου Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο, που τόσα έχουν περάσει τις τελευταίες μέρες. Μέχρι τότε καταθέτω τις πρώτες ιμπρεσιοντιστικές σκέψεις για αυτή τη συμφωνία. 

  • Μια νέα συνθήκη των Βερσαλλιών πλανάται πάνω από την Ευρώπη-χρησιμοποίησα αυτήν την έκφραση το 010 για να περιγράψω το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα. Αν αυτή η αλληγορία ήταν σχετική τότε είναι δυστυχώς και τώρα. 
  • Ποτέ στο παρελθόν η Ε.Ε δεν έχει πάρει μία απόφαση που υπονομεύει θεμελιωδώς το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες που συμπεριφέρθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή μας με αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν ένα αποφασιστικό πλήγμα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. 
  • Το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει τραυματιστεί θανάσιμα τις τελευταίες μέρες. Και όπως λέει σωστά και ο Πολ Κρούγκμαν, ό,τι και να νομίζετε για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα, δεν ήταν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι Έλληνες που σκότωσαν το όνειρο μιας δημοκρατικής ενωμένης Ευρώπης. 
  • Πίσω στο 1971, ο Νικ Κάλντορ, οικονομολόγος του Cambridge, είχε προειδοποιήσει ότι η σφυρηλάτηση μιας νομισματικής ένωσης πριν από μια πολιτική ένωση ήταν δυνατόν να οδηγήσει όχι μόνο σε μια αποτυχημένη νομισματική ένωση αλλά και σε μια αποδόμηση του ευρωπαϊκού πολιτικού σχεδίου. Αργότερα το 1999 ο Γερμανο - Βρετανός κοινωνιολόγος Ραλφ Ντάχρεντορφ, επίσης προειδοποίησε ότι η οικονομική και νομισματική ένωση θα χωρίσει αντί για να ενώσει την Ευρώπη. Όλα αυτά τα χρόνια, ήλπιζα θα ήταν λάθος. Τώρα οι δυνάμεις σε Βρυξέλλες Βερολίνο και Φρανκφούρτη έχουν συνωμοτήσει για να τους αποδείξουν ότι είχαν δίκιο. 
  • Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής διαβάζεται σαν ένα έγγραφο που δεσμεύει τους όρους για την παράδοση της Ελλάδας. Νοείται ως μια δήλωση που επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα συναινεί να γίνει υποτελής του Eurogroup. 
  • Η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής δεν έχει καμία σχέση με οικονομικά, ούτε δείχνει ενδιαφέρον για τον τύπο των μεταρρυθμίσεων που θα μπορέσουν να βγάλουν την Ελλάδα από την λάσπη. Είναι καθαρά και απλά μια εκδήλωση πολιτικής ταπείνωσης σε δράση. Ακόμα και αν κάποιος που μισεί την κυβέρνησή μας πρέπει να παραδεχτεί ότι οι απαιτήσεις στη λίστα του Eurorgroup απέχουν από την ευπρέπεια και τη λογική. 
  • Η χθεσινή συμφωνία σηματοδότησε μια πλήρη ακύρωση της εθνικής κυριαρχίας χωρίς να θέτει στη θέση της ένα υπερ-εθνικό πανευρωπαϊκό κυρίαρχο πολιτικό σώμα. Οι Ευρωπαίοι ακόμη και εκείνοι που δεν δίνουν δεκάρα για την Ελλάδα, θα πρέπει να προσέξουν.
  • Πολύ ενέργεια καταναλώνεται από τα μέσα ενημέρωσης για το αν οι όροι της παράδοσης θα περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο και ιδίως αν οι βουλευτές σαν κι εμένα θα περάσουν τη γραμμή και θα ψηφίσουν υπέρ της σχετικής συμφωνίας. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση. Η κρίσιμη ερώτηση είναι: Μπορεί η ελληνική οικονομία να έχει πιθανότητα ανάκαμψης υπό αυτούς τους όρους; Αυτό είναι το ερώτημα που θα με απασχολήσει κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών συνόδων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες και ώρες. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι ακόμη και μια πλήρη παράδοση από την πλευρά μας θα οδηγήσει σε εμβάθυνση της ατέρμονης κρίσης. 
  • Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής δεν είναι τίποτα λιγότερο από την κορύφωση ενός πραξικοπήματος. Το 1967 ήταν τα τανκς που χρησιμοποίησαν ξένες δυνάμεις για να καταλύσουν την ελληνική δημοκρατία. Στη συνέντευξή μου με τον Philip Adams , για το LNL ABC Radio National, ισχυρίστηκα ότι το 2015 ένα άλλο πραξικόπημα οργανώθηκε από ξένες δυνάμεις που αντί για τανκς, χρησιμοποίησαν τις ελληνικές τράπεζες.  Ίσως η κύρια οικονομική διαφορά είναι ότι ενώ το 1967 δεν είχε μπει στο στόχαστρο η δημόσια περιουσία της Ελλάδας, το 2015 οι δυνάμεις πίσω από το πραξικόπημα απαίτησαν την παράδοση όλων των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, ώστε να μπουν στην εξυπηρέτηση του μη βιώσιμου χρέους μας».