Σκληρές ήταν οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών σχετικά με την ελληνική κυβέρνηση μία ημέρα μετά την συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. 

«Είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι ακόμα, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο το Ecofin. Την ίδια ώρα χαρακτήρισε δύσκολα εφαρμόσιμο το πρόγραμμα επειδή, όπως είπε, η πίεση της πραγματικότητας στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχει συνεχώς αλλιώς θα υπάρξει «χαλάρωση».

Διευκρίνισε πάντως ότι το πώς θα υλοποιηθούν και εφαρμοστούν τα μέτρα είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε ακόμη και η Ευρωζώνη θα κινηθεί βήμα- βήμα.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι αν γίνουν εκλογές στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να επηρεάσουν το πρόγραμμα: Ήμασταν σαφείς ότι σε κάθε φάση των διαβουλεύσεων θα πρέπει να υλοποιούνται οι αποφάσεις που λάβαμε παρά τις εσωτερικές εξελίξεις.  

«Πρέπει να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ελλάδα έως τη Δευτέρα για να αποφύγουμε μεγαλύτερα προβλήματα» πρόσθεσε με νόημα σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι

«Ίσως να υπάρχει δυνατότητα στον κανονισμό της ΕΕ για χρηματοδότηση – γέφυρα. Ωστόσο η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις για το δάνειο».

Ο κ. Σόιμπλε δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ευρωζώνη έχασε την αξιοπιστία της και άφησε αιχμές για την τήρηση των κανόνων στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν τήρησε τους κανόνες» σημείωσε. 

Ερωτηθείς για το έγγραφο- σχέδιο αντιμετώπισης ενός Grexit, που διέρρευσε, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: Αναφέρθηκα στο Grexit γιατί υπάρχουν πολλοί στην κυβέρνηση που πιστεύουν ότι αυτό θα ήταν προς όφελος των Ελλήνων, αλλά δεν είμαστε και σίγουροι για αυτό γράψαμε αυτό το έγγραφο εργασίας.