Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Ψήφο «ανοχής» στα μέτρα της κυβέρνησης και κατά περίπτωση αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ με φόντο τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία με τους δανειστές. Την ίδια ώρα οι συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μιλώντας στο newpost, έβαζαν φρένο στα σενάρια εισόδου της γαλάζιας παράταξης σε ένα κυβερνητικό σχήμα ειδικού σκοπού.

«Σήμερα με τις παρούσες συνθήκες η ΝΔ δεν έχει λόγο να μπει στην κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας έχει την πλειοψηφία, ότι θέλει κάνει. Είναι θεσμικά κακό να γίνονται τέτοιες συζητήσεις γιατί αδυνατίζει η θέση της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται για την πλειοψηφία του, μπορεί να θεωρηθεί και υπονομευτικό αν συζητάω τέτοιο θέμα. Αν θέλει πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάνει ότι λέει το σύνταγμα», φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ο κ. Μεϊμαράκης.

Η άποψη που υπάρχει στα γαλάζια στελέχη είναι πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα πρέπει να συνεχίσει μόνη της την πορεία που ξεκίνησε εδώ και έξι μήνες. Ενδεικτική των προθέσεών τους είναι και η φράση κορυφαίου στελέχους του κόμματος μετά τη σχεδόν τρίωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ότι «ιδιοκτήτες του προγράμματος που έρχεται, είναι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος».

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που αναμένεται να συγκληθεί σήμερα και στην οποία ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δεν προτίθεται να θέσει επίσημα θέμα κομματικής πειθαρχίας καθώς δεν το επιτρέπει ο μεταβατικός ρόλος του, αλλά να ζητήσει κοινή στάση, δεδομένου ότι περίπου 8 γαλάζιοι βουλευτές παρολίγο να μην ψηφίσουν στην τελευταία ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως επιθυμεί να ξεκινήσουν σύντομα οι εσωκομματικές διαδικασίες, αμέσως μόλις έρθει η συμφωνία από την κυβέρνηση, καθώς όπως έχει διαμηνύσει δεν μπορεί να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να έχει τη σχετική νομιμοποίηση. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο να του ετοιμάσει σχετική εισήγηση.

Ο ίδιος ο κ. Μεϊαμαράκης φέρεται να θέλει «καθαρές λύσεις», καθώς με την παράταση συνεχώς της παραμονής του στην Προεδρία της ΝΔ, ως μεταβατικού η γαλάζια παράταξη δεν μπορεί να παίξει σωστά το ρόλο της, όπως φάνηκε και από τις ερωτήσεις που δέχθηκε το πρωί της Κυριακής στις Βρυξέλλες από τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματιούχους του ΕΛΚ

«Θα είστε εδώ στην επόμενη Σύνοδο; Θα μπείτε σε Οικουμενική;» ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε ο κ. Μεϊμαράκης, έχοντας στο πλευρό του τον Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, ο οποίος τον υπερασπίστηκε λόγω της πολύχρονης γνωριμίας τους και της άποψης που έχει σχηματίσει από τη θητεία του σημερινού Προέδρου της ΝΔ στην Προεδρία της Βουλής

Η στάση του προέδρου της Κομισιόν, επηρέασε θετικά και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει αντίκτυπος και στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση επίτευξης της συμφωνίας, καθώς η ΝΔ που έχει διαμηνύσει ότι στηρίζει, θεωρείται ως ο μόνος σταθερός πυλώνας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Η εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ, πάντως μπορεί να γίνει μόνο από τη βάση που ουσιαστικά μπορεί να είναι πλέον όλη η κοινωνία, ενώ ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης δεν θέλει να προχωρήσει στη σύγκλιση Έκτακτου Συνεδρίου για την αλλαγή του καταστατικού στο θέμα αυτό, καθώς δεν θέλει να κατηγορηθεί για προσωπικές κινήσεις. Στην περίπτωση πάντως που του ζητηθεί να παραμείνει στην ηγεσία, είτε μέχρι το τακτικό Συνέδριο του Ιουνίου, είτε γενικώς, ο ίδιος θα εκτιμήσει τι τελικά θα κάνει τη δεδομένη χρονική στιγμή.