current views are: 4

14 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση13:51

Ολάντ: Ο Τσίπρας έβαλε πάνω απ’ όλα την πατρίδα του – Το Grexit θα ήταν ταπείνωση

«Η Γαλλία, με το ρόλο που έπαιξε, συνέβαλε ώστε να βγει νικήτρια η Ευρώπη», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στον ρόλο της Γαλλίας στην προσπάθεια αποφυγής του Grexit.

Δημοσίευση 13:51’
αρθρο-newpost

«Η Γαλλία, με το ρόλο που έπαιξε, συνέβαλε ώστε να βγει νικήτρια η Ευρώπη», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στον ρόλο της Γαλλίας στην προσπάθεια αποφυγής του Grexit.

«Η Γαλλία, με το ρόλο που έπαιξε, συνέβαλε ώστε να βγει νικήτρια η Ευρώπη», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στον ρόλο της Γαλλίας στην προσπάθεια αποφυγής του Grexit.

Κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης, μετά την παρέλαση της σημερινής εθνικής εορτής της Γαλλίας της 14ης Ιουλίου, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε:

Συνέβαλε στο να αποκτήσει η Ελλάδα την απαραίτητη συμπαράσταση ώστε να παραμείνει στο ευρώ, αλλά και στο να φανεί η πλήρης χρησιμότητα της Γαλλίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Μια χρησιμότητα που οδηγεί σε μια πιο υψηλή ιδέα (για την Ευρώπη), με στόχο την οικοδόμηση ενός πολιτικού χώρου.

«Θέλησή μου ήταν να μπορέσει να ορθοποδήσει η Ελλάδα, ώστε τα κεφάλαια που διατίθενται σε αυτή τη φιλική χώρα, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αλλά και στην σταθερότητα της Ευρώπης. Τελικά αυτή η αντίληψη επικράτησε, η Ευρώπη κέρδισε, η Γαλλία βρήκε τη θέση της και έπαιξε ολοκληρωτικά το ρόλο της και η Ελλάδα δεν ταπεινώθηκε», είπε ο κ. Ολάντ.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται είναι τόσο σκληρές που πολλοί το αντιλαμβάνονται ως μέσον ταπείνωσης της Ελλάδας, ο Φ. Ολάντ απάντησε:

Η Ελλάδα θα είχε ταπεινωθεί εάν είχε βγει από την ευρωζώνη, έχοντας εγκαταλειφθεί, απολυθεί, αφεθεί. Αυτό θα ήταν ταπείνωση. (…) Οι μεταρρυθμίσεις είναι σκληρές γιατί δεν είχαν υλοποιηθεί στο παρελθόν. Ο ελληνικός λαός υπέφερε, εγώ θέλησα να γίνουν μεταρρυθμίσεις που να φέρουν την ανάπτυξη. Εγώ δεν δέχομαι το να ταπεινώνεται ένας λαός, κυρίως μέσα στην Ευρώπη, γιατί αυτό δεν είναι το ευρωπαϊκό όραμα. Η Ευρώπη δεν δημιουργήθηκε για να είναι ενάντια στους λαούς. Δημιουργήθηκε ώστε κάθε χώρα να νιώθει πιο δυνατή και αυτό είναι ένα ιδιαίτερο μέλημα της Γαλλίας.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της συμφωνίας που εξασφάλισε η Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος αναρωτήθηκε:

Ξέρετε πολλές χώρες που πήραν πρόσθετη χρηματοδότηση 85 δισ. και άλλα 35 δισ. για επενδύσεις και μια αναδιάρθρωση του χρέους και ακόμα ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Τελικά υπήρξε μια πραγματική αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και γι’ αυτό δραστηριοποιήθηκα τόσο πολύ.

Ο κ.  Ολάντ αναγνώρισε στη συνέχεια ότι υπήρξαν στιγμές κρίσιμες, με την ιδέα μιας προσωρινής εξόδου.

«Ένιωσα στους εταίρους μας, εξήγησε, ή τουλάχιστον σε ορισμένους, καθώς και στην κοινή γνώμη των λαών τους, την ύπαρξη της ιδέας (…) σας απολύουμε για μερικά χρόνια και τα ξαναβλέπουμε αργότερα. Ήταν μια στιγμή δοκιμασίας για την αλήθεια. Ηταν μια στιγμή που η Γερμανία και η κυρία Μέρκελ έθεταν ερωτήματα και θα έπρεπε να καθησυχαστούν, να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα ετίθεντο προϋποθέσεις και ότι η Γερμανία θα πρέπει να δώσει το παρόν στο ραντεβού για την Ευρώπη. Τελικά η κυρία Μέρκελ το κατάλαβε πολύ καλά», είπε.

Σε άλλο ερώτημα, τι τον κάνει σήμερα να εμπιστεύεται τον Α. Τσίπρα και να πιστεύει ότι οι Έλληνες θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, ο Φρανσουά Ολάντ εξήγησε :

Αυτή τη φορά οι Έλληνες υπέβαλαν οι ίδιοι τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ο Α.Τσίπρας είχε εξασφαλίσει την ψήφο ( της Βουλής) πριν έλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα επανέλθει στη Βουλή σήμερα και αύριο και θα εθνικά μας κοινοβούλια επίσης θα εγκρίνουν ώστε να δοθεί η απαραίτητη υποστήριξη στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τον αγώνα που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την τελική εξασφάλιση της συμφωνίας πρόσθεσε:

«Ήταν θαρραλέος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν στις 6:00 το πρωί έσωσε τη μάχη ώστε το Ταμείο που θα δημιουργηθεί για την εγγύηση των πιστωτών να είναι στην Ελλάδα ( και όχι στο Λουξεμβούργο) γι’ αυτό και τον υποστήριξα. Τελικά έδωσε τη συμφωνία του, διακινδυνεύοντας να χάσει μέρος των υποστηρικτών του. Διότι τελικά εκείνο που χαρακτηρίζει έναν ηγέτη, ο οποίος σαφώς έχει εκλεγεί με ένα άλφα πρόγραμμα, όταν φθάσει μια στιγμή όπου ξεπερνιέται ο ίδιος, βάζει πάνω απ’ όλα την πατρίδα ( και όχι το πρόγραμμα) και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας». 

Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε επίσης με λεπτομέρειες, στη συνεχή επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν και μετά το δημοψήφισμα.

«Παρ’ ότι ( ο Α. Τσίπρας) είχε ήδη ανακοινώσει το δημοψήφισμα, τον είχα συμβουλεύσει να μην το κάνει, γιατί θα μπορούσε να έχει μια συμφωνία χωρίς αυτό. Το θέλησε όμως, οι Έλληνες ψήφισαν εγώ σέβομαι πάντα μια τέτοια δημοκρατική απόφαση» είπε ο Φ. Ολάντ και πρόσθεσε :

«Μετά τη νίκη του «οχι» τηλεφωνήθηκα με τον Α. Τσίπρα και του είπα:

Τώρα είσαι πιο δυνατός στην Ελλάδα, αλλά πιο αδύναμος στην Ευρώπη. Τώρα θα πρέπει να σκεφθείς τι ακριβώς θέλεις. Εάν δεν θέλεις να μείνεις στο ευρώ, είναι πολύ εύκολο, θα βρεις χώρες που θα σε υποστηρίξουν, θα δυσκολευτείς να πείσεις την Γαλλία, αλλά τελικά θα τα καταφέρεις. Εάν όμως θέλεις να μείνεις στο ευρώ, τώρα θα πρέπει να το αποδείξεις, θα πρέπει να δώσεις εγγυήσεις και η Γαλλία θα σε υποστηρίξει, πράγμα που έκανα. Χρησιμοποίησα μάλιστα την έκφραση: Βοήθησέ με για να σε βοηθήσω, βοήθησε τη Γαλλία για να σε βοηθήσει. Τελικά η Ελλάδα έκανε την κίνηση που περιμέναμε και η Γαλλία ήταν παρούσα. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Ολάντ υποστήριξε στη συνέχεια ότι κάθε άλλα παρά αποδυναμωμένο βγήκε από την όλη δοκιμασία το Γάλλο-γερμανικό διώνυμο .

Τόνισε ότι εδώ και τρία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια σχέση με την Καγκελάριο που βασίζεται στο συμφέρον της Ευρώπης. «Κάθε φορά που χρειάσθηκε να κάνουμε μια επιλογή, και εάν η κοινή γνώμη των λαών μας διέφερε, είχαμε ως επιλογή την Ευρώπη» τόνισε και έφερε ως παραδείγματα, τη συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία, την τραπεζική ένωση και την προχθεσινή απόφαση για την Ελλάδα.

«Έπρεπε να πείσω την κυρία Μέρκελ, είπε, γιατί είχε ανάγκη από εγγυήσεις για την εξασφάλιση εμπιστοσύνης. Παράλληλα είχα να αναπτύξω τέτοιες σχέσεις με τον Α. Τσίπρα, που να εμπνέουν την εμπιστοσύνη. Χωρίς το Γάλλο-γερμανικό ζευγάρι δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξει συμφωνία. Εάν η Γαλλία και η Γερμανία δεν είναι ενωμένες, η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει» τόνισε.

Ο γάλλος πρόεδρος εξήγησε τέλος, ότι η Γαλλία ετοιμάζει κείμενο που θα προωθήσει στους εταίρους της ευρωζώνης, με στόχο την προς το καλύτερο ολοκλήρωσή της.

Η γαλλική πρόταση, που θα γίνει σε συνεργασία με τη Γερμανία, θα έχει τα εξής βασικά στοιχεία :

– Τη δημιουργία μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης.

– Τη δημιουργία (σε μια δεύτερη φάση) ενός ευρωζωνικού προϋπολογισμού.

– Τη δημιουργία ενός κοινοβουλίου στο εσωτερικό της ευρωζώνης με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των χωρών- μελών, στοχεύοντας σε περισσότερη δημοκρατία

– Τη στόχευση μεγαλύτερης φορολογικής και κοινωνικής σύγκλισης ανάμεσα στις χώρες.

«Η θέλησή μας είναι να δώσουμε στην Ευρώπη πιο γερές βάσεις και μεγαλύτερες δυνατότητες δράσης προς όφελος των λαών (…) και για να είμαστε πιο δυνατοί μέσα στον κόσμο, ώστε όταν με ρωτάει ο πρόεδρος Ομπάμα «πως πάει το ευρώ» να μπορώ στον ίδιο τόνο να τον ρωτάω «πως πάει το δολλάριο», κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.


σχετικα αρθρα