Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Αντιμέτωπη με κρίσιμες πολιτικές και στρατηγικές επιλογές βρίσκεται και η Νέα Δημοκρατία ενόψει της κρίσιμης αποψινής, πρώτης, ψηφοφορίας στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Ευρωζώνης.

Η γραμμή στήριξης της συμφωνίας προκαλεί προβληματισμό σε σειρά στελεχών αλλά και αντιδράσεις βουλευτών, ζητήματα που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει ήδη επιχειρήσει να διαχειριστεί ενώ σήμερα θα προεδρεύσει διαδοχικά στη σύσκεψη των βουλευτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή της Βουλής αλλά και στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα συνεδριάσει λίγο πριν την έναρξη της Ολομέλειας.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν έχουν να διαχειριστούν μόνον την… απροθυμία κάποιων βουλευτών (σ.σ. πηγές κάνουν λόγο για έως και 10 βουλευτές) να στηρίξουν τη συμφωνία, σε μία ψηφοφορία όπου η ίδια η συμπολίτευση εμφανίζει συμπτώματα διάλυσης, αλλά και τις διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τη στάση της Ν.Δ. έναντι της κυβέρνησης. 

Οι αντιρρήσεις επί του νομοσχεδίου προέρχονται κυρίως από στελέχη με αντιμνημονιακή προσέγγιση καθώς επίσης και από βουλευτές που εκλέγονται σε  νησιά (ΦΠΑ) ή σε αγροτικές περιοχές (έστω κι αν το ζήτημα των αγροτών δεν περιλαμβάνεται στις διατάξεις που ψηφίζονται αύριο).
Ωστόσο, πιο ευρεία είναι η συζήτηση σχετικά με τη στάση της ΝΔ έναντι της κυβέρνησης. Το ζήτημα συζητήθηκε και στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, τη Δευτέρα, και σειρά στελεχών, όπως ενδεικτικά οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, εμφανίζονται να απαιτούν, έναντι της στήριξης που παρέχει η ΝΔ, να υπάρξει, αν όχι συνεννόηση, αυτοσυγκράτηση του κ. Τσίπρα στα υπόλοιπα μέτωπα νομοθέτησης. «Δεν μπορεί να ψηφίζουμε εμείς τα μνημονιακά μέτρα και ο Τσίπρας με την Αριστερή Πλατφόρμα να κάνει ό,τι θέλει στα υπόλοιπα μέτωπα» σημειώνουν στελέχη της ΝΔ «δείχνοντας» ενδεικτικά τους τομείς της παιδείας, της μετανάστευσης, της δημόσιας τάξης. 

Το ίδιο αυτό ερώτημα, διευρυνόμενο, μπαίνει στον πυρήνα των σεναρίων της ΝΔ για τις πολιτικές εξελίξεις. Τα περισσότερα στελέχη δεν επιθυμούν ευθεία εμπλοκή του κόμματος στη διακυβέρνηση. Αντιθέτως το ιδανικό σενάριο θα ήταν η διατήρηση της κυβέρνησης με τον κ. Τσίπρα Πρωθυπουργό. Άλλοι, ωστόσο, πρεσβεύουν την ανάγκη δημιουργίας μίας νέας κυβέρνησης εθνικού σκοπού είτε υπό τον κ. Τσίπρα (σ.σ. Ντόρα Μπακογιάννη), είτε χωρίς. 

Η ηγεσία του κόμματος, πάντως, κρατά επιφυλακτική στάση, αν και έχει εξετάσει διάφορες εκδοχές. Η Ν.Δ. δεν μπορεί να πολιτευθεί στη λογική ανταλλαγμάτων διαμηνύει η πλευρά Μεϊμαράκη, υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες εξελίξεις ως προς την κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα. «Όσο αυτή δεν υπάρχει, και ενώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι ακόμη γνωστό, οποιαδήποτε συζήτηση είναι πρώιμη» καταλήγουν.