Η συμφωνία ακόμη δεν είναι βέβαιη, υπάρχουν δυνάμεις που τη βλέπουν ως ήττα τους, ακόμη και αν δεν είναι η συμφωνία που θα θέλαμε, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο», ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για εσωτερικούς κύκλους στο κόμμα που τον κατέκριναν όταν προεκλογικά ζητούσε να «κρατάμε μικρά καλάθια».

«Υπάρχει πεδίο κριτικής και αυτοκριτικής. ΄Οταν έλεγα να "κρατάμε μικρά καλάθια" δεχόμουν σφοδρή κριτική. Το λάθος ήταν ότι θεωρήθηκε πως το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης μπορούσε να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Η συλλογική ευθύνη δεν είναι το αντίθετο της ατομικής ευθύνης. Δεν είναι ώρα της αποτίμησης. Υπάρχει όμως μία διαδικασία μάθησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα πολιτικά θέματα πρέπει να συζητηθούν με τρόπο συγκροτημένο και μέσα από συλλογικές διαδικασίες, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι «Σήμερα όμως δεν έχει νόημα να ξαναγράψουμε την ιστορία. Πλέον έχει σημασία να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον. Πλέον υπάρχουν ρωγμές, οι συνθήκες στην Ευρώπη δεν είναι 18-1».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τον αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα και τις ΗΠΑ για τη διαμεσολάβησή τους στην κατανόηση της αναγκαιότητας της συμφωνίας. Χωρίς την παρέμβαση των ΗΠΑ δεν θα υπήρχε συμφωνία, είπε.

Για τον κ. Δραγασάκη αυτό που συνέβη στις Βρυξέλλες αφορούσε στη σύγκρουση δύο μοντέλων, εκείνο της μεγέθυνσης δια της φτωχοποίησης και της βελτίωσης οικονομικών μεγεθών μέσα από την ανάπτυξη. Αν όμως υπάρξει συμφωνία και συμφωνήσουμε επ' αυτής, χρειάζεται η επιβεβλημένη αναδίπλωση για να σχεδιάσουμε πως θα προχωρήσουμε.

«Στην προσπάθεια για αλλαγή υποδείγματος υπάρχει εσωτερικό και εξωτερικό όριο. Σήμερα όμως δημιουργούμε ρωγμές. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι στιγμιαία, δεν είναι μονόπρακτο, αλλά μια εξελικτική διαδικασία. Εκείνο που επιχειρούσαμε κι επιχειρούμε είναι η αλλαγή υποδείγματος σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Τέλος, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις επιρρίπτοντας ευθύνες στους εταίρους. «Η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται, δεν σταματά. Οι Ευρωπαίοι πέρασαν από το πεδίο των επιχειρημάτων σε εκείνο του εκβιασμού. Έχοντας συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, δεν αντιλαμβάνομαι αυτό που συμβαίνει ως ήττα μας, αλλά ως ήττα της φοβικής Ευρώπης» σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το πλάνο Grexit, τόνισε ότι «Σοβαρές κυβερνήσεις είναι εκείνες που κάνουν "plan b" και όχι εκείνες που μιλούν για "plan b"».