Για εκβιασμό που δεν πρέπει να ολοκληρώσει η Βουλή, έκανε λόγο η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως «άκουσα να ανακοινώνει η κυρία Μέρκελ πότε πως και τι θα ψηφιστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο» και πρόσθεσε πως «δεν συμπίπτει η τοποθέτηση εκείνων που καταγράφουν εκβιασμό της κυβέρνησης και εκείνων που μέσα από τον εκβιασμό θέλουν να αντλήσουν δικαίωση μιας πολιτικής αντιλαικής».

«Η Βουλή δεν μπορεί και δεν πρέπει να νομοθετεί υπό τέτοιες ασφυκτικές προθεσμίες και θέτουν σε αμφισβήτηση την δημοκρατική διαδικασία», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής.

«Καλείται το Κοινοβούλιο, τρίτη φορά με κλειστές τράπεζες, να αρθεί αυτή η συνθήκη.Εδώ υπάρχει ξεκάθαρα ο κίνδυνος μέσα από αυτό τον εκβιασμό να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Ήδη υπάρχουν στοιχεία που η κυβέρνηση και η Βουλή πρέπει να διαθέτουν τη νηφαλιότητα να μελετηθούν. Η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ συνιστά συνομολόγηση των επιχειρημάτων της Ελλάδας.Δεν πρέπει να αποδεχτεί τον εκβιασμό που δέχεται η κυβέρνηση. Να μην δεχτεί το έγγραφο που επιβλήθηκε», υπογράμμισε η πρόεδρος.

«Ως πρόεδρος της Βουλής νομίζω ότι είναι υποχρέωση της Βουλής και των θεσμικών εγγυητών της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, να μην επιτρέψουμε ο εκβιασμός να ολοκληρωθεί. Οφείλουμε να ζητήσουμε από τους λεγόμενους εταίρους να σεβαστούν την Δημοκρατία μας και τη λειτουργία της Βουλής.», κατέληξε η κ. Κωνσταντοπούλου