Τον Αύγουστο πρόκειται να συζητηθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση την Δευτέρα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος.

Λίγο νωρίτερα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να υποβάλει τη συμφωνία προς συζήτηση στο κοινοβούλιο, παρόλο που η διαδικασία αυτή δεν είναι υποχρεωτική στην Ισπανία, γιατί «τα κεφάλαια που πρέπει να εγγυηθούν οι Ισπανοί φορολογούμενοι είναι πολύ σημαντικά».

Ο ισπανός Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η Ολομέλεια του σώματος θα συζητήσει το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα από τον ESM τον Αύγουστο, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Αυγούστου

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει την συμφωνία. «Ανέκαθεν υποστήριζα ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο και για εμάς η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» υπογράμμισε ο Σάντσεθ, ενώ εξαπέλυσε επίθεση τον πρωθυπουργό Ραχόι, υποστηρίζοντας ότι εκμεταλλεύτηκε τα βάσανα του ελληνικού λαού για εκλογικούς σκοπούς.

Εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα ώστε να αντισταθμιστούν «τα δεινά και η ένδεια που θα βαρύνουν χιλιάδες Έλληνες την επόμενη χρονιά».