Έντονη κριτική ασκήθηκε κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της καθοριστικής ψηφοφορίας επί των μέτρων που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του, μίλησε με δραματικό τόνο, επισημαίνοντας την ιστορικότητα των στιγμών και την ανάγκη στήριξης της κυβέρνησης.

«Είμαι πρωθυπουργός επειδή με στηρίζει η Κοινοβουλευτική μου Ομάδα. Αν δεν έχω τη στήριξη από την Κ.Ο, τότε δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός την επόμενη μερα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε όποιος πιστεύει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός εξαπατήθηκε στη Σύνοδο να το πει τώρα. 

Να συζητήσουμε εάν το δίλημμα που τέθηκε είναι πραγματικό, δηλαδή το «μέσα ή έξω από το ευρώ».  Αν πιστεύει καποιος ότι ο Πρωθυπουργός παραπλανήθηκε από ένα πλαστό δίλημμα, από μια μπλόφα των δανειστών στις Βρυξέλλες να το πει. Αν πιστεύει όμως ότι είναι πραγματική απειλή  το Grexit, ας αναλογιστεί και τις συνέπεις της μη συμφωνίας. 

 

Όπως είπε, «το μόνο εναλλακτικό σχέδιο που διατυπώθηκε ήταν το σχέδιο του συντρόφου Λαπαβίτσα, ωστόσο αυτό είναι ίδιο με το σχέδιο Σόιμπελ, το οποίο είχε και μια άλλη διάσταση: την ανατροπή της κυβέρνησης». 

Έκκληση για συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, ωστόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα μοιάζει με καζάνι που βράζει, καθώς ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών που δηλώνουν ή απειλούν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία. 

Συναισθανόμενος απολύτως τα ζητήματα, τις κριτικές, τις αιτιάσεις, τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός  στην εν εξελίξει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τους βουλευτές να διατηρηθεί η ενότητα της ΚΟ και του κόμματος μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τις διαπραγματευτικές προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες και στη Σύνοδο, καθώς επίσης και το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα. Μίλησε για εκφρασμένη βούληση συντηρητικών κύκλων να αποπεμφθεί η χώρα μας από την Ευρωζώνη και μάλιστα με τρόπο που δεν θα άφηνε δυνατότητες εκμετάλλευσης εθνικού νομίσματος. 

«Έτσι βρεθήκαμε μπροστά σε αυτο το δίλημμα. Χρέος δικό μας είναι να αποφύγουμε μια σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και την οικονομική καταστροφή γι' αυτό προσπαθήσαμε να διαπραγματευτούμε και να βελτιώσουμε ο,τι μπορούμε» τόνισε.

Επίσης, σημείωσε ότι ο ίδιος από την πλευρά του εξάντλησε όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες, εξέτασε όλες τις εναλλακτικές λύσεις και ζήτησε με ειλικρινή τρόπο από όσα μέλη της ΚΟ διαφωνούν, να του προτείνουν κάποια αξιόπιστη και πραγματική εναλλακτική που θεωρούν ότι ο ίδιος δεν σκέφτηκε ή δεν υλοποίησε μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι υπάρχει βούληση εκφρασμένη με έμμεσο και άμεσο τρόπο να πέσει αυτή η κυβερνηση να έρθει νεου τύπου κυβερνητικό σχήμα. Σχέδιο που απεργάζονται σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ώρες γίνεται προσπάθεια ώστε να περιοριστούν οι διαρροές, οι οποίες μέχρι αυτή την ώρα αγγίζουν τις 40. Εξερχόμενος της συνεδρίασης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος και αρκετοί βουλευτές, αν και στηρίζουν την κυβένρηση, «δεν θα ψηφίσουμε τα μνημονιακά μέτρα».