Παραιτήσεις και έντονους κλυδωνισμούς έχουν φέρει σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη απέστειλε επιστολή παραίτησης στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα εξηγώντας ότι δεν μπορεί να είναι μέλος της κυβέρνησης όσο αυτή εκβιάζεται από τους δανειστές για Grexit και για τη λήψη νέων μέτρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας υπέβαλε ο Μάνος Μανουσάκης. «Η κυβερνητική πολιτική όπως αυτή εκφράζεται στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο: “Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης”, καθιστά αδύνατη την παραμονή μου σε αυτή τη θέση» ανέφερε στην επιστολή του. 

Τον μεγάλο «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου αποτελούν οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που προαναγγέλλουν ότι θα ψηφίσουν «όχι» στη Βουλή. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι «με τα μνημόνια δεν πάει μπροστά η χώρα, αλλά καταστρέφεται» διαμηνύοντας ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Λίγο αργότερα μίλησε εκ νέου για καταψήφιση των μέτρων, αλλά στήριξη της κυβέρνηση.

Για εκβιασμό που δεν πρέπει να ολοκληρώσει η Βουλή, έκανε λόγο η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας από το βήμα της.

Την ίδια ώρα, πάνω από τα μισά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (109 από τα 201) ζητούν καταψήφιση της συμφωνίας και σύγκληση του οργάνου.