«Α λά καρτ κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες δεν υπάρχουν» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν θα περιμένετε από κάποιους να ψηφίζουν επώδυνα μέτρα μνημονίου και μετά να αναζητείτε άλλες πλειοψηφίες για να ψηφίζετε τα τερατουργήματα που θέλει ο κ. Μπαλτάς για να κάνει στην Παιδεία. Μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα» προειδοποίησε.

«Συζητούμε σε μία χρονική συγκυρία, όπου ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη περάσει. Αυτό που βίωσε η χώρα και η τραυματική εμπειρία την οποία βίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν είναι τίποτα άλλο από μία προσομοίωση ενός Grexit» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του επεσήμανε πως η χώρα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα και την ενδιάμεση συμφωνία, έτσι ώστε να είναι εξασφαλισμένη, οι τράπεζες να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό και να αποκατασταθεί η οικονομική κανονικότητα που προκάλεσε η «ανικανότητα» της κυβέρνησης.

Κατά την τοποθέτησή του στο νομοσχέδιο, με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο πρωθυπουργός έπρεπε να τοποθετηθεί στη Βουλή απόψε, για να μιλήσει για μια πραγματικά νέα αρχή, για το πώς θα κλείσει ο φαύλος κύκλος του λαϊκισμού των τελευταίων πέντε ετών, «της βολής του να αντιπολιτεύεσαι από την αντιπολίτευση για μέτρα που γνωρίζεις ότι είναι σωστά».
 
Ο κ. Μητσοτάκης, είπε πως οι βουλευτές της ΝΔ αναλαμβάνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί και θα υπερψηφίσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα λόγω ευρωπαϊκής συνείδησης, και όχι κομματικής πειθαρχίας, «διότι αυτό είναι το καθήκον μας». Ξεκαθάρισε επίσης, ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει τα μέτρα που θα τεθούν και στην επόμενη ψηφοφορία της 23ης Ιουλίου, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το πώς θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση αργότερα.