current views are: 8

15 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση21:51

Τσίπρας: Δεν θα αποτελέσουμε παρένθεση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη

«Δώσαμε τη μάχη για το δίκαιο του λαού μας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

Δημοσίευση 21:51’
αρθρο-newpost

«Δώσαμε τη μάχη για το δίκαιο του λαού μας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

«Δώσαμε τη μάχη για το δίκαιο του λαού μας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή και διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αποτελέσει παρένθεση.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή και καλούμαστε να αποφασίσουμε με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει. Αισθάνομαι υπερήφανος γι’ αυτόν τον αγώνα» είπε και τόνισε:

Δώσαμε έναν αγώνα που από τη μία πλευρά ήταν το δίκαιο και από την άλλη η οικονομική ισχύς. Τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους, το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.Αφήσαμε παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και Δημοκρατίας. Ο αγώνας θα φέρει καρπούς. 

«Θέλω να διαβεβαιώσω όσους έχουν την αίσθηση ότι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που σίγουρα δεν είναι αυτή που επιθυμούσαν, σηματοδοτεί τη δικαίωση του παλιού πολιτικού σκηνικού, το παλιό έχει τελειώσει σε αυτή τη χώρα» σημείωσε και πρόσθεσε:

Υπάρχει μία κρίσιμη διαφορά. Ο ελληνικός λαός έχει πλήρη συνείδηση. Μπορεί να καταλάβει ποιοι δίνουν τη μάχη και αντιστέκονται και ποιοπι παραδίδονται αμαχητί.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «παρά το γεγονός ότι η συμφωνία είναι δύσκολη, η προσαρμογή είναι σαφώς ηπιότερη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς αποτελούμε εγγύηση ότι δεν θα προχωρήσουμε σε πράξεις και παραλείψεις του παρελθόντος. Δεν θα δεχθούμε το κούρεμα των ομολόγων των Ταμείων ούτε θα ξεπουλήσουμε τις τράπεζες σε μία νύχτα. Σε ό,τι με αφορά δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλος για το δίκιο του εργαζόμενου λαού».

Ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε: 

Δεν θα κάνουμε το χατίρι σε κανέναν από τους αντιπάλους μας μέσα και έξω από τη χώρα να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση.

Και ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

«Βρισκόμαστε στην ώρα της κρίσης και της ευθύνης και αυτό αφορά όλους μας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με μεγάλη ειλικρίνεια: πιστεύετε ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός αυτός ο εκβιασμός

Και αναφέρομαι στις εναλλακτικές επιλογές που είχα στη Σύνοδο Κορυφής. Η μια ήταν η επιλογή να αποδεχτώ μια συμφωνία σε πολλά σημεία της οποίας έχω ριζικές διαφωνίες και η άλλη ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Υπήρχε και η τρίτη που υπάρχει και τώρα και αυτή είναι το σχέδιο Σόιμπλε για συναινετική έξοδο από το ευρώ και παράλληλο νόμισμα. Αν τη θέλουμε, και τώρα έχουμε χρόνο να τη ζητήσουμε, μας την προσφέρει. 

Αν θεωρείτε ότι είναι πλαστός είμαι ανοικτός να ακούσω τις επιλογές. Αν είναι πραγματικός δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι μαζί το βάρος αυτής της ευθύνης. Είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω αυτής της ευθύνης, αλλά και ο τελευταίος που θα διευκολύνω το σχέδιο απομάκρυνσης αυτής της κυβέρνησης».

«Είδα ότι έχετε μεγάλη αγωνία για το τι θα ψηφίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αγωνιάτε για την κυβερνητική συνοχή. Αν αγωνιάτε τόσο γιατί δεν κάνετε μια πρόταση μομφής. Ή ακόμα ακόμα γιατί δεν ζητάτε εκλογές; Οι κυβερνήσεις πέφτουν κυρίως όταν χάνουν τη στήριξή τους στην κοινωνία. Και η δική μας κυβέρνηση δεν έχει χάσει καθόλου τη στήριξή της στην κοινωνία, δεν θα τη χάσει και μέσα στο κοινοβούλιο. Διότι δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Στη συνέχεια, σε νέα παρέμβαση, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να δείξει μεγαλείο ψυχής και να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην πορεία για την αναδιάρθρωση του χρέους. «Στην απόφαση του Εurogroup του 2012, υπήρχε απλά μια υπόσχεση. Ότι όταν η χώρα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα, θα δούμε, θα συζητήσουμε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Σε αυτή την απόφαση όμως υπάρχει σαφής δέσμευση ότι αμέσως μετά την πρώτη επόμενη αξιολόγηση, θα υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για την αναγκαία αναδόμηση του χρέους και επιπλέον γίνεται αναφορά σε δύο όρους. Περίοδος χάριτος και επιμήκυνση. Αυτοί οι δύο όροι δεν υπήρχαν στην προηγούμενη απόφαση», είπε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε εθνικό στόχο το ζήτημα αυτό για το οποίο όμως και οι εταίροι οφείλουν να είναι εντάξει στις υποσχέσεις τους» είπε και πρόσθεσε:

Για να υλοποιηθεί αυτός ο εθνικός στόχος οφείλουμε όχι μόνο εμείς να είμαστε εντάξεις, πρέπει και οι εταίροι να είναι εντάξει στις υποσχέσεις τους. Διότι εδώ υπάρχει μια σύγκρουση που υπερβαίνει την ελληνική πλευρά και τους εταίρους. Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Οι τρεις θεσμοί δεν έχουν ίδια άποψη για αυτό. Από τη μια πλευρά το ΔΝΤ με επιλογή για σκληρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τώρα θέτει ως προϋπόθεση, για την οποιαδήποτε συμμετοχή του στο πρόγραμμα, την ουσιαστική απομείωση, αναδιάρθρωση, μέχρι και για κούρεμα μιλήσανε του χρέους.

Από την άλλη πλευρά οι ευρωπαίοι εταίροι μας, με πρωτοστάτες Γερμανία και Ολλανδία δεν θέλουν ούτε καν να συζητάνε για τη δυνατότητα κουρέματος, μέχρι πρότινος δεν θέλανε να συζητάνε ούτε για την αναδιάρθρωση, θέλανε όμως σώνει και καλά την παρουσία του ΔΝΤ. Πλέον τώρα δεσμεύονται και αναγκάζονται και συζητάνε και με δηλώσεις τους για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.

 

 

 


σχετικα αρθρα