Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Ήρθε η μέρα του ανασχηματισμού για την κυβέρνηση; Την απάντηση θα την δώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τα ξημερώματα αμέσως μετά την κρίσιμη ψηφοφορία για τα πρώτα μέτρα της συμφωνίας, στη Βουλή, αποφάσισε ότι συνεχίζει κανονικά έως ότου η κυβέρνηση θα φέρει εις πέρας την επικύρωση του προγράμματος.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά ότι τα 32 όχι δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει προκειμένου να ολοκληρώσει την συμφωνία. Οι ίδιες πηγές έλεγαν τα ξημερώματα πως ο πρωθυπουργός μπορεί εκ του Συντάγματος να συνεχίσει να κυβερνά αφού διαθέτει αριθμό βουλευτών που υπερβαίνουν τους 120 και πρόσθεταν με νόημα πως όταν τελειώσει η συμφωνία επίσης ο Αλέξης Τςίπρας θα μπορέσει με βάση το σύνταγμα να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις. 

Στο Μαξίμου εγκαίρως είχε βάλει ως όριο το 120 γι αυτό και ο στόχος της ψηφοφορίας ήταν οι διαφωνούντες βουλευτές να μην υπερβούν τους 42. Τελικώς οι αμφισβητίες άγγιξαν τους 39 και ο πρωθυπουργός ένιωσε ότι λύνονται τα χέρια του για να συνεχίσει. Όμως για παν ενδεχόμενο είχε επικοινωνήσει ήδη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο  από τον οποίο και ζήτησε να βρίσκεται σε ετοιμότητα μήπως και χρειαστεί να του υποβάλει την παραίτησή του.

Κάτι τέτοιο απεφεύχθη κι έτσι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν πήρε διερευνητική εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να έχει παγώσει με τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν τον στήριξαν σ’ αυτήν την καθοριστική για την χώρα και τον ίδιο ψηφοφορία. Το τι θα πράξει απομένει να φανεί. Στον ανασχηματισμό που θα κάνει πάντως θα αφήσει εκτός όλα τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας όπως και όλους όσοι πιστεύει ότι δεν μπορούν να υπηρετήσουν την συμφωνία.