Πριν μερικές μέρες, όταν ζητήθηκε η εξουσιοδότηση στον Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευτεί για συμφωνία με τους δανειστές, οι διαφωνίες που καταγράφηκαν ήταν 17. Αν προσθέσει κανείς και τους 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ψήφισαν «ναι» αλλά δήλωσαν ότι η καρδιά τους ανήκε στο «όχι», φτάνουμε στους 32. Χθες το ρήγμα μεγάλωσε και έφτασε στους 39, με 32 «όχι», 6 «παρών» και μια απουσία. Μεταξύ αυτών και τρεις υπουργοί, οι Λαφαζάνης, Στρατούλης και Ήσυχος.  

Η κυβερνητική πλειοψηφία, στην ψήφιση ενός κρισιμότατου νομοσχεδίου που έκρινε την παραμονή στο ευρώ, έφτασε στους 123 βουλευτές. Μόλις τρεις πάνω από το όριο των 120 με το οποίο μπορεί να λειτουργήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Η παραμονή στο ευρώ διασφαλίστηκε χάρη στην ψήφο των βουλευτών της αντιπολίτευσης και των κυβερνητικών εταίρων, των ΑΝΕΛ. 

Την προσεχή εβδομάδα, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει και νέο πακέτο μέτρων. Ουδείς μπορεί να διασφαλίσει ότι ο αριθμός των διαφωνούντων θα παραμείνει ο ίδιος και δεν θα αυξηθεί. Το «όχι» είναι ελκυστικότερο από το «ναι» και αυτό το γνωρίζουμε όλοι. 
Το γνωρίζει και η αντιπολίτευση που διευκρίνισε στη Βουλή ότι δεν προτίθεται να στηρίζει επ’ αόριστο μια κυβέρνηση της οποίας ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών επέλεξε και να κυβερνά και να αντιπολιτεύεται.  

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η συμφωνία με τους δανειστές, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα υπογραφεί τον Σεπτέμβριο. Ως τότε ενδέχεται να χρειαστεί να ψηφιστούν και ορισμένοι άλλοι σχετικοί νόμοι. Για τους οποίους θα αναζητείται (και πάλι) χείρα βοηθείας από την αντιπολίτευση, η οποία ήδη έθεσε θέμα λέγοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθεί συναίνεση και για άλλα θέματα που αυτή θεωρεί σημαντικά και για τα οποία ενδεχομένως θα κληθεί να νομοθετήσει η Βουλή.   

Μιλάμε για μια ισορροπία τρόμου, για μια κατάσταση ιδιότυπης διακυβέρνησης. Θα ψηφίζονται νόμοι την εφαρμογή των οποίων η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να εγγυηθεί ότι θα εφαρμοστούν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. 

Ο ανασχηματισμός θεωρείται ζήτημα ωρών. Δεν μπορεί να είναι υπουργός π.χ. ο Στρατούλης, να διαφωνεί με την εφαρμοζόμενη πολιτική για τις συντάξεις και να καλείται η αντιπολίτευση να βάλει πλάτη για να εφαρμοστεί ο νόμος.  

Αν δεν συμβεί κανένα «ατύχημα»- κάτι που απευχόμεθα, θα φτάσουμε ως τον Σεπτέμβριο και την υπογραφή της συμφωνίας. Μετά, φαντάζει αδύνατο να μην οδηγηθούμε στις κάλπες. Ώστε να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία θα νομοθετεί χωρίς να χρειάζεται τις ψήφους της αντιπολίτευσης.