Αίτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ζητάει το αντίγραφο της μελέτης επιπτώσεων εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή

Στο αιτημα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: 

«Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχωρήσατε την Τρίτη 14 Ιουλίου 2015, στην ΕΡΤ1 και στους δημοσιογράφους Πάνο Χαρίτο και Αντώνη Αλαφογιώργο, αναφέρατε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Κύριε Αλαφογιώργο, δεν υπάρχει plan B. Το σχέδιο του Σόϊμπλε ήταν το plan B. Το άλλο, η άτακτη χρεοκοπία δεν είναι επιλογή για κανέναν. Με ρωτάτε τώρα, σε σχέση με αυτό που είπε ο κ. Βαρουφάκης. Προφανώς, έχοντας την εικόνα ότι υπάρχουν δυνάμεις στο εξωτερικό, οι οποίες σχεδιάζουν την τραπεζική αργία – τη σχεδιάζουν - την άτακτη χρεοκοπία – τη σχεδιάζουν - ζήτησα να υπάρξει όχι σχέδιο, να υπάρξει μια ανάλυση των επιπτώσεων και πώς μπορεί κανείς σε αυτές τις συνθήκες να σώσει ό,τι μπορεί να σώσει. Και πράγματι, μου ήρθε μια στιγμή μια μελέτη που έδειχνε ποιες είναι οι επιπτώσεις, τι θα γίνει, τι δεν θα γίνει, πώς απαντά κανείς και όταν το διάβασα φυσικά αυτό, προφανώς κατάλαβα ότι δεν αποτελεί εναλλακτική. Όταν το διάβασα, πείστηκα». Με βάση τα παραπάνω παρακαλείται ο κ. Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να καταθέσει στο Σώμα: - Αντίγραφο της συγκεκριμένης μελέτης επιπτώσεων εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή για την ενημέρωση των βουλευτών και του Ελληνικού λαού.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «το οφείλει στους βουλευτές οι οποίοι τη δεδομένη κρίσιμη για την Ελλάδα χρονική στιγμή στηρίζουν την Κυβέρνηση, καθώς πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι η μόνη λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Το οφείλει πρωτίστως στον Ελληνικό λαό για να γνωρίζουν και να καταλάβουν οι πολίτες ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Και πως οτιδήποτε άλλο θα ήταν εθνική καταστροφή. Περιμένω να το κάνει άμεσα».