Για να χρηματοδοτηθεί η νέα διάσωση της Ελλάδας, θα πρέπει η Γερμανία να αυξήσει τον φόρο αλληλεγγύης ή να μειώσει τις δαπάνες της, εκτιμά σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη Frankfurter Allgemeine ο Κλέμενς Φιστ πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW).

Το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας για το οποίο θα αποφασίσει η γερμανική βουλή διαφέρει από τα προηγούμενα, εξηγεί ο Φιστ, διότι δεν πρόκειται για την παροχή δανείου, αλλά για τη μεταφορά χρημάτων.

Και θα πρέπει να ενημερωθούν οι φορολογούμενοι και οι ψηφοφόροι στη Γερμανία, προσθέτει ο ίδιος, ότι για να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα θα πρέπει είτε να αυξηθούν οι φόροι είτε να υιοθετηθούν περικοπές δαπανών.

Το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας σηματοδοτεί μια αλλαγή για την ευρωζώνη, εξηγεί ο Φιστ: τη μετατροπή της σε μια ένωση μεταφοράς χρημάτων. Είναι σημαντικό απέναντι στους ψηφοφόρους και τους φορολογούμενους στην Ευρώπη να ξεκαθαρίσουμε, σημειώνει, ότι η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα έχει τον χαρακτήρα μεταφοράς χρημάτων, κάτι που θα επιβαρύνει τα δημοσιονομικά των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Αν το συνολικό ποσό βοήθειας που θα δοθεί στην Ελλάδα φτάσει τα 84 δισεκ. ευρώ και η Γερμανία αναλάβει περίπου το ένα τέταρτο, αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο θα επιβαρυνθεί με 22 δισεκ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό το ποσό, σχολιάζει ο Φιστ, μπορεί να βρεθεί για παράδειγμα μέσω της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης που πληρώνουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι από το 5,5% στο 8%. Φυσικά, προσθέτει, υπάρχει και η επιλογή της περικοπής δαπανών.