Απάντηση μέσω Facebook έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στον γερμανό ΥΠΟΙΚ. Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης υπό τον τίτλο Το καρότο και το μαστίγιο του κ. Σόιμπλε υπογράφει ένα κείμενο όπου σχολιάζει τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών για Grexit.

Όπως αναφέρει, το καρότο συνίσταται στο ότι αφήνει να εννοηθεί ότι με τη σύντομη έξοδο από το ευρώ θα γλιτώσει η Ελλάδα κάποια από τα χρέη της. Ωστόσο, τονίζει ο κ. Δραγασάκης ότι πίσω από αυτό υπάρχει και το μαστίγιο του κ. Σόιμπλε, το οποίο σημαίνει χρεοκοπία και σκληρά μνημόνια απεριόριστης διάρκειας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει ότι εντός του υφιστάμενου πλαισίου υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία από το υπερβολικό βάρος του χρέους, θέτοντάς το σε τροχιά βιωσιμότητας.

H ανάρτηση Δραγασάκη:

Το «καρότο» και το «μαστίγιο» του κ. Schäuble

Ο κ. Schäuble επανέρχεται σήμερα με την ιδέα της «σύντομης εξόδου από το ευρώ» για την Ελλάδα με την παράλληλη προοπτική «‘κουρέματος' του χρέους». Λέει λοιπόν ή καλύτερα αφήνει να εννοηθεί, «βγείτε για ένα διάστημα από την ευρωζώνη για να γλυτώσετε από κάποια από τα χρέη σας».

Αυτό είναι το «καρότο», πίσω από οποίο όμως υπάρχει και το «μαστίγιο». Το «μαστίγιο» εν προκειμένω σημαίνει επίσημη χρεοκοπία, σκληρά μνημόνια απεριόριστης διάρκειας, καταφυγή στο «Κλαμπ των Παρισίων» και ατελείωτες δικαστικές διενέξεις με πανσπερμία δανειστών.

Εκεί που πλέον φαίνεται να συμφωνούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, θέση που εξαρχής διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση.

Εντός του υφιστάμενου πλαισίου υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία από το υπερβολικό βάρος του χρέους, θέτοντάς το σε τροχιά βιωσιμότητας. Αυτές, με επιμονή και μεθοδικότητα, θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο υπερασπιζόμενοι το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης.