ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντάισελμπλουμ: Ρεαλιστικός στόχος αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, σε βάθος χρόνου

Δημοσίευση 16 Ιουλίου 2015, 17:00 / Ανανεώθηκε 16 Ιουλίου 2015, 20:18
Ντάισελμπλουμ: Ρεαλιστικός στόχος αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, σε βάθος χρόνου
Facebook Twitter Whatsapp

Για τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς κα για το δάνειο-γέφυρα μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς κα για το δάνειο-γέφυρα μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Ευρωζώνη επιδιώκει να παράσχει χρηματοδότηση-γέφυρα ύψους 7 δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα και αφού οριστικοποιηθεί η διευθέτηση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση θα αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Δευτέρα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της ολλανδικής Βουλής, δήλωσε ακόμη ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Η έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων μιας πρώτης σειράς μεταρρυθμίσεων είναι «μια αρχή για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» εκτίμησε, προσθέτοντας ότι «προχωράμε βήμα-βήμα, έγινε μια αρχή που συμβάλει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη». 

Ο επικεφαλής του Eurogroup πάντως προειδοποίησε εναντίον οποιουδήποτε εμποδίου στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που θα έφερναν εκ νέου στο προσκήνιο το φάσμα του Grexit. «Εάν οι μεταρρυθμίσεις αργοπορήσουν, αυτό θα ξαναγίνει μια πιθανότητα. Είχαμε ήδη βρεθεί πολύ κοντά» σε αυτό (σ.σ. στο Grexit), σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ανέφερε επίσης ότι οι προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακοί πόροι της Ελλάδας θα εκτιμηθούν και θα πωληθούν σε μια πιο μακρά χρονική περίοδο.

Εάν το ταμείο διαχείρισης των πόρων αυτών έδρευε στο Λουξεμβούργο, επισήμανε, αυτό θα αποτελούσε υπερβολική παρέμβαση από μέρους της Ευρωζώνης.

Η πώληση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων θα γίνει σε μια περίοδο που θα υπερβαίνει τα τρία χρόνια, διευκρίνισε ο Ντάισελμπλουμ και εκτίμησε πως οι αποκρατικοποιήσεις αυτές θα δημιουργήσουν έσοδα ικανά για να αποπληρώνεται το ελληνικό χρέος για περίοδο μεγαλύτερη από 20 χρόνια.

Ο στόχος για τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση των ελληνικών κρατικών πόρων είναι «ρεαλιστικός», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Eurogroup και τόνισε πως η ελληνική οικονομία «χρειάζεται απελπιστικά» ξένες επενδύσεις διαμέσου της αποκρατικοποίησης πόρων του ελληνικού δημοσίου.

«Δεν πρόκειται για ξεπούλημα, οι ιδιωτικοποιήσεις θα επιδιωχθούν με βραδύ ρυθμό ώστε να εξασφαλιστεί η επίτευξη καλύτερων αποδόσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ανέφερε ότι η ελληνική Βουλή, στην ψηφοφορία της 22ας Ιουλίου θα πρέπει να περάσει την κοινοτική οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών, όπως προβλέπει η συμφωνία.