Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση έχοντας χάσει τυπικά την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και για το γεγονός  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον διαιρεμένος και δεν δείχνει τάσεις επανασυγκόλλησης. 

Ο  πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ενδεχομένως και εντός της ημέρας και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα αποφύγει εκτεταμένες αλλαγές στην παρούσα φάση επιδιώκοντας να καλύψει κυρίαρχα τα κενά που θα προκύψουν από τις απομακρύνσεις Λαφαζάνη, Στρατούλη και Ήσυχου αλλά και από τις αποχωρήσεις Βαλαβάνη, Χουντή και Τσακαλώτου (αναγκαστικά) από το υπουργείο Εξωτερικών. 

Όμως το μεγάλο αγκάθι για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η διαπίστωση ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί να παραμείνει όμηρος της Αριστερής Πλατφόρμας και των λοιπών διαφωνούντων και όταν θεωρήσει ότι έχει ξεμπερδέψει με την μείζονα προτεραιότητα της συμφωνίας θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις. «Πάντα στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών» λένε πηγές του Μαξίμου υπανισσόμενες ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την προσφυγή στις κάλπες.

Πώς όμως θα πορευθεί στις κάλπες με ένα διαιρεμένο κόμμα; Ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η συμπόρευση με όσους τον αμφισβήτησαν, διότι ακριβώς έτσι αντιλαμβάνεται την άρνησή τους να ψηφίσουν για την συμφωνία. Βλέπει πίσω από την στάση τους μονολιθικές εμμονές και αδιαφορία για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδείξει ότι η Αριστερά ξέρει και μπορεί να κυβερνά.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των εσωκομματικών αντιπάλων του. Άρα θα παλέψει για το κόμμα και θα προσπαθήσει να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία ή ακόμη και την καθαρότητα των στελεχών του. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα διστάσει να τολμήσει ακόμη και την διάσπαση.