current views are: 4

17 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση07:03

FT: Αποδυναμωμένοι οι ευρωπαϊκοί δεσμοί

Για αποδυνάμωση των ευρωπαϊκών δεσμών κάνει λόγο άρθρο των Financial Times. 

Δημοσίευση 07:03’
αρθρο-newpost

Για αποδυνάμωση των ευρωπαϊκών δεσμών κάνει λόγο άρθρο των Financial Times. 

Για αποδυνάμωση των ευρωπαϊκών δεσμών κάνει λόγο άρθρο των Financial Times

Όπως αναφέρει «όταν η κρίση χρέους της ευρωζώνης κλιμακώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, οι επενδυτές πωλούσαν ό,τι περιουσιακά στοιχεία είχαν στη ζώνη του κοινού νομίσματος και … πήραν τα βουνά, φοβούμενοι επικείμενη κατάρρευση της νομισματικής ένωσης. Το ευρώ υποχώρησε κατά σχεδόν ένα τέταρτο έναντι του δολαρίου από το Μάιο του 2011 και 2012. Καθώς τα χρήματα εισέρρεαν στην Ελβετία, η κεντρική τράπεζα της χώρας υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα ώστε να τεθεί ένα ανώτατο όριο στην άνοδο του ελβετικού φράγκου».

«Φέτος τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο έχουν μάθει από το 2011-2012 ότι υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που ενώνουν τη ζώνη του ευρώ κι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υπερασπιστεί την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης. Ενώ λοιπόν οι πολιτικοί τρέχουν πανικόβλητοι για να εξασφαλίσουν ότι μια Ελλάδα με επικεφαλής ριζοσπάστες της αριστεράς τελικά θα παραμείνει στη νομισματική ένωση, το ευρώ έχει παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερό. «Το σύστημα είναι σε θέση να απορροφήσει τον ιό», μου είπε αυτή την εβδομάδα ένας πρώην ιθύνων στη χάραξη πολιτικής της ζώνης του ευρώ», τονίζει και προσθέτει πως «Συνεπώς ποια είναι τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την τελευταία κρίση – και, το κυριότερο, μπορούν να δικαιολογήσουν την ήρεμη απάντηση των χρηματοπιστωτικών αγορών; Ένα πρώτο μάθημα είναι, πράγματι, ότι οι δυνάμεις που κρατούν την ευρωζώνη ενωμένη παραμένουν ισχυρές. Από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, το εγχείρημα του ευρώ ήταν πάντοτε εγχείρημα πολιτικής φύσεως. Ο Χέλμουτ Κολ, τότε καγκελάριος, προσπάθησε να «κλειδώσει» τη Γερμανία μέσα σε μια ενοποιημένη Ευρώπη. Ο δε Φρανσουά Μιτεράν της Γαλλίας ήθελε να περιορίσει την οικονομική δύναμη της πρόσφατα ενοποιημένης Γερμανίας. Στην έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του περασμένου Σαββατοκύριακου, η Άνγκελα Μέρκελ παρέμεινε πιστή σε αυτήν την κληρονομιά. Παρέκαμψε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της, ο οποίος σκεφτόταν ένα «Grexit» ή αλλιώς την εκδίωξη της Ελλάδας από την ΟΝΕ. Οι επενδυτές που είχαν ποντάρει στο Grexit έκαναν λάθος. Δεν το έκαναν πολλοί, κι έτσι οι κινήσεις ανακούφισης αυτή την εβδομάδα στα ομόλογα της ζώνης του ευρώ και τις μετοχές υπήρξε μέτριοπαθής».

Το δεύτερο μάθημα κατά το άρθρο είναι ότι η γερμανική νοοτροπία έχει επικρατήσει, ανεξάρτητα από τις ελπίδες της Γαλλίας στη δεκαετία του 1990 ή σήμερα. Το δε τρίτο μάθημα είναι ότι η ΕΚΤ είναι πολύ ισχυρή. 


σχετικα αρθρα