Αιχμηρή για την ελληνική κυβέρνηση ήταν η τοποθέτηση της γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ στην ομιλία της στην γερμανική Βουλή για την ελληνική συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική συμφωνία πρέπει να περάσει από την Βουλή της Γερμανίας και μέχρι στιγμής υπάρχουν έντονες διαφωνίες.

Όπως σημείωσε η κυρία Μέρκελ, «Η νέα κυβέρνηση συνάντησε άλλες 18 κυβερνήσεις με τις οποίες είχε διαφορές ωστόσο βρέθηκε κοινός τόπος».

Όπως εξήγησε: Στόχος είναι η Ελλάδα να παρείμεινει στην Ευρωζώνη και να είναι ενωμένη η Ευρώπη. Αν χάσουν οι δυνάμεις της Ευρωζώνης, αν αλλάξουν οι κανόνες, αυτό δεν μπορεί να γίνει με τοπικές εκλογές. 

Είμαστε η κοινότητα της ευθύνης. Να μην οδηγηθούμε σε άλλες αποτυχίες. Μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ κατεστράφηκε η εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα μονομερώς διέκοψε τις συζητήσεις και δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα αυτού ήταν μόνο να συνθλίψει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε τώρα. Για να διορθωθεί η κατάσταση. Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι η καλύτερη επιλογη. Η εναλλακτική ήταν το χάος. Η Ελλάδα δεν ήθελε να βγει από το ευρώ.

Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι σκληρή και έχει δύσκολες οι μεταρρυθμίσεις, ωστόσο πρέπει να γίνουν, όπως έγιναν σε άλλες χώρες, διεμήνυσε η κυρία Μέρκελ σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ διαφώνησε με το κούρεμα του χρέους.

Η συμφωνία με την Ελλάδα καθιστά ξεκάθαρο ότι ένα κούρεμα στο ελληνικό χρέος δεν μπορεί να γίνει. Η Ελλάδα πάντως είναι έτοιμη να εργαστεί με τους τρεις θεσμούς.  O κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές με δύο υποσχέσεις. Να βάλει τέλος στη λιτότητα και την Ελλάδα στο ευρώ. Δεν μπορούν να υπάρξουν και τα δύο.

 

Περίπου στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, η Γερμανική Βουλή υπερψήφισε με 439 υπέρ, 119 κατά και 40 αποχές επί 598 ψηφισάντων το ελληνικό πρόγραμμα.