Διπλή προστασία προανήγγειλε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. για τις χώρες που συμμετέχουν στο δάνειο - γέφυρα, ύψους 7 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα

«Υπάρχει μία διπλή προστασία» για τις χώρες της Ευρωζώνης και τις 9 χώρες εκτός της Ευρωζώνης, δήλωσε ο αξιωματούχος. Εκτός από ελληνικά κεφάλαια που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως ενέχυρα, οι χώρες θα προστατευθούν επίσης, επειδή το δάνειο θα δοθεί «με εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν αποπληρωθεί το δάνειο, υπάρχει και η δυνατότητα παρακράτησης από την Ελλάδα μελλοντικών πληρωμών της από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό να ανακτηθεί το δάνειο».

Χώρες της ΕΕ, που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους, επειδή το δάνειο - γέφυρα θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), στον οποίο μετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ. Υπάρχει πολιτική συμφωνία για το δάνειο αυτό, «συνεπώς δεν περιμένω εκπλήξεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.