Εγκρίθηκε το ελληνικό αίτημα για παροχή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης 7,16 δισ. ευρώ από τον EFSM, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπήμε το ποσό να δίνεται σε δύο δόσεις, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 3,5 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χορήγησαν σήμερα στην Ελλάδα έκτακτη χρηματοδότηση επτά δισ. ευρώ με τη μορφή ενός δανείου το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να εκπληρώσει ένα μέρος των υποχρεώσεών της εν αναμονή της εκπόνησης ενός προγράμματος αρωγής», ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το δάνειο αυτό «ύψους 7,16 δισ. ευρώ θα φθάσει στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα», οπότε η χώρα πρέπει να αποπληρώσει 4,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προς τους δημοσιογράφους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Επιτροπή αναμένει ότι ώς τις 22 Ιουλίου η Ελλάδα θα έχει προχωρήσει στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει σχετικά με τα θέματα της δικαιοσύνης και του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα οι χώρες της ευρωζώνης έδωσαν στην Επιτροπή εντολή διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας, εντός των προσεχών εβδομάδων, ως προς το περιεχόμενο του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο επίτροπος εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν διαβουλεύσεις μερικών εβδομάδων και εξέφρασε την ελπίδα να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τα μέσα του Αυγούστου ούτως ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα σε σχέση με την εκταμίευση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM της επόμενης δόσης των πέντε δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η χώρα. Προς το σκοπό αυτό ευχήθηκε η ελληνική πλευρά να κινηθεί αυτή τη φορά με ταχύτητα, ενώ σημείωσε πως σε αυτό θα βοηθήσει ασφαλώς το γεγονός ότι εφεξής οι τεχνικές διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές θα γίνονται κυρίως στην Αθήνα. Ως προς το ζήτημα του ελληνικού δημόσιου χρέους ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι από πλευράς δανειστών υπάρχει θετική προδιάθεση για νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του νέου προγράμματος. Ανέφερε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας του χρέους και επισήμανε πως σημασία δεν έχει μόνο το ύψος του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, αλλά και ο ρυθμός της απόσβεσής του.

Ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε χαρακτηριστικά πως, με βάση τα όσα έχουν ήδη αποφασιστεί για την Ελλάδα, το ετήσιο άχθος της χώρας από την εξυπηρέτηση των διεθνών δανείων είναι, τηρουμένων των αναλογιών, μικρότερο από το αντίστοιχο πολλών χωρών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας. Τέλος ως προς την μορφή των εγγυήσεων που δόθηκαν στις εκτός ευρώ χώρες της ΕΕ για να συναινέσουν στην παροχή των 7,16 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στα παρακρατούμενα κέρδη των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης από τις αγοραπωλησίες κατά το παρελθόν ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς και τα χρήματα που έχει για τα επόμενα χρόνια λαμβάνειν η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δάνειο θα έχει διάρκεια το πολύ έως τρεις μήνες και θα δοθεί έως και σε δύο δόσεις. Θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας για να αποπληρώσει την ΕΚΤ, μέχρι η Ελλάδα να αρχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση από ένα νέο πρόγραμμα στον στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Επισημαίνεται ότι ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί με τρόπο, ο οποίος διασφαλίζει τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών που δεν βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ. «Υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τα οποία δεν βρίσκονται στην Ευρωζώνη» τονίζει η ανακοίνωση.