current views are: 6

17 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση15:44

Eurogroup: Τα κέρδη της ΕΚΤ επί των ελληνικών ομολόγων εγγύηση για το δάνειο-γέφυρα

Τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) επί των ελληνικών ομολόγων, τα λεγόμενα SMP, θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για το δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Eurogroup, έπειτα από τη σημερινή του τηλεδιάσκεψη.

Δημοσίευση 15:44’
αρθρο-newpost

Τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) επί των ελληνικών ομολόγων, τα λεγόμενα SMP, θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για το δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Eurogroup, έπειτα από τη σημερινή του τηλεδιάσκεψη.

Τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επί των ελληνικών ομολόγων, τα λεγόμενα SMP, θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για το δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Eurogroup, έπειτα από τη σημερινή του τηλεδιάσκεψη.

Το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης χαρακτηρίζει ως πρώτο βήμα προς την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη την ταχεία λήψη των πρόσφατων νομοθετικών αποφάσεων από την Βουλή των Ελλήνων.

Χαιρετίζει τόσο αυτή την εξέλιξη, όσο και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών που αφορούν την επί της αρχής σύναψη συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα που θα εχει τριετή διάρκεια και του οποίου οι πόροι θα προέλθουν από ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας ESΜ.

Το περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος θα αποτελέσουν εφεξής αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το Eurogroup χαιρέτισε, επίσης, την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών οικονομίας της Ευρωπαΐκής Ενωσης να παράσχει δάνειο ύψους 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό νομισματικής σταθερότητας (EFSM).

Το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αποφάσισε να μεταφέρει σε ειδικό λογαριασμό της ΕΚΤ τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων. Τα χρήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για το δάνειο-γέφυρα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 7,16 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση μη αποπληρωμής του δανείου, το Eurogroup τονίζει τα κράτη μέλη της Ε.Ε., τα οποία δεν βρίσκονται στην Ευρωζώνη, θα αποζημιωθούν μέσω αυτού του λογαριασμού.

Παράλληλα, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της νομισματικής ένωσης χαιρετίζει τη συνεργασία των χωρών που βρίσκονται εκτός της Ευρωζώνης και δεσμεύεται για την ορθή και διαφανή συνεργασία της Ευρωζώνης.


σχετικα αρθρα