Παρά τις έντονες αντιδράσεις από Γερμανία και Φινλανδία, η έγκριση της συμφωνίας Ελλάδας- εταίρων, που ανοίγει τον δρόμο για το τρίτο πακέτο στήριξης προς τη χώρα μας, δεν μετατράπηκε σε κοινοβουλευτικό θρίλερ.

Ο αριθμός των χωρών που θέτουν σε ψηφοφορία σχετικά ζητήματα είναι μικρότερος σε σχέση με αυτές που αποφασίζουν μέσω της κυβέρνησής τους. Το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση, ιδιαίτερα μετά την ισχυρή ψήφο της ελληνικής Βουλής πέρασε μάλλον εύκολα από τα κοινοβούλια χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Λίγο ο φόβος για τις συνέπειες που θα είχε ένα οριστικό αδιέξοδο με την ελληνική κρίση με ένα Grexit, λίγο οι διαβεβαιώσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ότι δεν κινδυνεύουν οι τσέπες των φορολογουμένων από την ελληνική διάσωση -το αντίθετο μάλιστα- οδήγησαν σε ξεκάθαρα αποτελέσματα. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί.

Γερμανία

Η γερμανική Κάτω Βουλή (Bubdestag) ήταν η τελευταία, χρονικά, που επικύρωσε τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών και το νέο πρόγραμμα για τη χώρα μας με 439 θετικές ψήφους. Συνολικά 119 ωβουλευτές καταψήφισαν, ενώ 40 απείχαν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα 60 «όχι» του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) που έριξε και 241 θετικές ψήφους, όπως και η απουσία του «ναι» από τις ψήφους του αριστερού Die Linke. Διχασμένοι οι Πράσινοι με 23 «ναι», 2 «όχι» και 33 αποχές, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες μέτρησαν 175 «ναι» και μόλις 4 «όχι».

Γαλλία

Το γαλλικό κοινοβούλιο ήταν το πρώτο που ενέκρινε το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία. Συνολικά 412 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 69 βουλευτές «όχι» και 49 απείχαν.

Φινλανδία

To φινλανδικό κοινοβούλιο ίσως ήταν το πλέον «επικίνδυνο», μετά το δραματικό Eurogroup του περασμένου Σαββάτου και τη στήριξη του Ελσίνκι στο σχέδιο Σόιμπλε για προσωρινό Grexit. Παρ' όλα αυτά, οι βουλευτές της σκανδιναβικής χώρας ψήφισαν υπέρ της παροχής περαιτέρω χρηματοδότησης στην Ελλάδα. Η Μεγάλη Επιτροπή, η οποία ενεργεί για λογαριασμό του 200μελούς κοινοβουλίου έδωσε το πράσινο φως, αφού προηγουμένως είχε λάβει τη στήριξη και των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Αυστρία 

Με τις ψήφους των δύο κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, του Σοσιαλδημοκρατικού (SPÖ) και συντηρητικού Λαϊκού (ÖVP) η αυστριακή Βουλή υπερψήφισε την εξουσιοδότηση του υπουργού Οικονομικών για διαπραγματεύσεις ως προς το νέο πακέτο βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα.

Kατά ψήφισαν και τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης: Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), οι Πράσινοι, το νεοφιλεύθερο NEOS και το κόμμα του αυστροκαναδού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ «Ομάδα Στρόναχ».

Ποιες χώρες δεν ψήφισαν

Ψήφος δεν χρειάστηκε (παρά μόνο συζήτηση κατά περίπτωση) από τα κοινοβούλια της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας.

Στη Λετονία, η κυβέρνηση συνασπισμού έδωσε το πράσινο φως στον υπουργό Οικονομικών της χώρας Γιάνις Ρέιρς να διαπραγματευθεί, με το θέμα του ελληνικού προγράμματος να συζητείται μέσα στον Αύγουστο στο κοινοβούλιο της χώρας της Βαλτικής (Saeima). To ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της Εσθονίας, η οποία σημειώνεται ότι είναι η πλέον εκτεθειμένη στο ελληνικό χρέος, με 4% του ΑΕΠ της να εξαρτάται από την έκβαση του ζητήματος.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κοινοβούλια σύντομα θα πρέπει να ξαναψηφίσουν για το ελληνικό πακέτο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, «όταν θα έχει ολοκληρωθεί το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα πρέπει να λάβει νέα απόφαση, που θα περιλαμβάνει και εγκρίσεις κοινοβουλίων σε κάποιες χώρες-μέλη, για να εγκριθεί αυτό και η πρόταση για τη δανειακή σύμβαση».