Άρτεμις Παραδείσου

Δεν είναι μόνο η απομάκρυνση της Αριστερής Πλατφόρμας από την κυβέρνηση αλλά και η απροθυμία στελεχών της ομάδας των «53» να συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν την νέα σύνθεση των μελών της.

Η έξοδος του Γαβριήλ Σακελλαρίδη από την κυβέρνηση και από τον στενό πυρήνα του Μαξίμου σημαίνει πολλά αν αναλογιστεί κανείς ότι έξι μέλη της ομάδας των 53 στην οποία και ανήκει ο μέχρι χθες εκπρόσωπος και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν στην πρόσφατη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα «παρών». Πρακτικά δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα η συγκεκριμένη ομάδα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου να πάρει κι άλλες αποστάσεις από τις κυβερνητικές επιλογές περί την συμφωνία και να προστεθεί στα «αγκάθια» του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, όπως φάνηκε ήταν ένας ανασχηματισμός ανάγκης που προσπάθησε κυρίως να καλύψει τα κενά παρά να δημιουργήσει την αίσθηση ενός καινούργιου ξεκινήματος. Οι αλλαγές θα ήταν μεγαλύτερες και περισσότερες εάν η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε υποκύψει στις πιέσεις που δέχεται και οι οποίες είναι ασφυκτικές για να παραιτηθεί. Σ΄ αυτήν την περίπτωση ο Νίκος Βούτσης θα γινόταν ο νέος Πρόεδρος της Βουλής και ο Πάνος Σκουρλέτης ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Όμως τα πράγματα ήρθαν ανάποδα.

Και ο μέχρι χθες υπουργός Εργασίας αναγκάστηκε να καλύψει εκών άκων την θέση που άφησε κενή ο αποπεμφθείς από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. Στη θέση του κ. Σκουρλέτη πήγε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και στη θέση Κατρούγκαλου, ο γενικός γραμματέας συντονισμού Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πρέπει να είναι σχετικώς ικανοποιημένοι αφού πρόσθεσαν ένα επιπλέον βουλευτή στο κυβερνητικό σχήμα, τον Παύλο Χαϊκάλη στην θέση του Δημήτρη Στρατούλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιέσεις προς την κ. Κωνσταντοπούλου να αποχωρήσει από το αξίωμα της Προέδρου της Βουλής θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Σ΄’ αυτήν την περίπτωση τα καθήκοντά της θα αναλάβει είτε ο Αλέξης Μητρόπουλος, είτε ο Γιάννης Μπαλάφας με επικρατέστερο τον πρώτο, ο οποίος αρνήθηκε να μπει στην κυβέρνηση και να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας.