Ο κάβος των κρίσιμων εθνικών κοινοβουλίων, όπως της Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας, Λιθουανίας, πέρασε, καθώς και της Γαλλίας και της Αυστρίας.

Την ίδια ώρα, πάντως, η ολοκλήρωση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής είναι ακόμα στον αέρα και απαιτεί επώδυνες διαδικασίες μέχρι να οριστικοποιηθεί. 

Λήξαν θεωρείται το ζήτημα της χρηματοδότησης-γέφυρας ύψους 7,16 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα δοθούν στην Ελλάδα εντός της εβδομάδας, για την αποπληρωμή των εξωτερικών δανειακών υποχρεώσεων. Αυτό αποφάσισε χθες ο EFSM, ενώ άνοιξε ο δρόμος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη χορήγηση τρίτου δανείου ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Ωστόσο, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, που ενέκρινε το δάνειο-γέφυρα και το αίτημα για τρίτο δάνειο από τον ESM, είχε τη ρητή υποχρέωση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει το δεύτερο πακέτο μέτρων έως την Τετάρτη 22 Ιουλίου, όπως έχει δεσμευθεί με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει η διάταξη για τη φορολόγηση των αγροτών, αλλά και το μέτρο-φωτιά που αφορά στο Ταμείο εγγυοδοσίας που θα συγκεντρώσει έσοδα ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την ιδιωτικοποίηση ή πώληση της δημόσιας περιουσίας. Οι αποκρατικοποιήσεις αυτές θα γίνουν σε βάθος 20ετίας, όπως γνωστοποίησε χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τα χρήματα θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή του εθνικού χρέους.

Ειδικότερα, μέχρι τις 22 Ιουλίου, θα πρέπει να ψηφιστεί:

Η θέσπιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και στο επάγγελμα των δικηγόρων.

Η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής Οδηγίας για την εκκαθάριση των τραπεζών, δηλαδή την ανάκαμψη και εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων με τη συνδρομή της ΕΕ (EBRRD). Με αυτή προβλέπεται συμμετοχή των μετόχων και καταθετών στις ζημίες των τραπεζών.

Σε δεύτερη φάση η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς και να περάσει από τη Βουλή τους εφαρμοστικούς νόμους:

 • Να πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό
 • Να προσδιορίσει πολιτικές ώστε να αντισταθμίσει πλήρως τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012
 • Να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν αμοιβαία έως τον Οκτώβριο του 2015
 • Να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με σαφές χρονοδιάγραμμα (εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ), που θα αφορούν: α) στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Κυριακές, β) τις περιόδους εκπτώσεων, γ) το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δ) το γάλα και τα αρτοποιεία. Σε επόμενη φάση θα ακολουθήσουν τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η μεταποίηση
 • Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
 • Η αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμός των συλλογικών διπραγματεύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και των ομαδικών απολύσεων.
 • Να γίνουν βήματα ενίσχυσης των τραπεζών (πρόβλεψη για τα κόκκινα δάνεια)
 • Να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία της χώρας σε ανεξάρτητο Ταμείο με έδρα την Ελλάδα
 • Αποπολιτικοποίηση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης
 • Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για επιτόπιους ελέγχους, ανά τρίμηνο
 • Να τροποποιήσει νομοθετικές πράξεις που δεν συνάδουν με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αλλιώς να προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα. Σε αυτο το μέτρο περιλαμβάνεται η απονομοθέτηση της ρύθμισης των 100 δόσεων προς εφορία και Ταμεία.