Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διαφοροποίηση 39 βουλευτών του από την ψήφιση του νέου μνημονίου και τη διαφοροποίηση πολλών στελεχών της ΚΕ με την κυβερνητική πολιτική. 

Οι εν υπνώσει συνιστώσες και τάσεις στο εσωκομματικό στρατόπεδο αφυπνίστηκαν από τη συμφωνία που δέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους εταίρους και άνοιξε τον δρόμο για εξελίξεις στην Κουμουνδούρου. 

Ποιοι είναι οι 39 που καταψήφισαν το 3ο μνημόνιο

Η αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ήταν πάντα ο συνήθης ύποπτος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Με ικανή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση αλλά και υπουργικές θέσεις αποτελούσε από την αρχή της διακυβέρνησης αλλά και κυρίως τους τελευταίους μήνες το αντίπαλο δέος των προεδρικών.

Σε αυτούς ανήκουν: οι:  Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Χουντής, Κώστας Ήσυχος, Στάθης Λεουτσάκος, Λίτσα Αμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος,  Κώστας Λαπαβίτσας, Χαραλαμπίδου Δέσποινα.

Στην ΚΟΕ ( Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) ανήκουν οι: Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου, Μαρία Τριανταφύλλου και ο Βασίλης Κυριακάκης, ενώ στη ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), με επικεφαλής τον δημοσιογράφο και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Νταβανέλλο, ανήκουν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το «παρών» της Βασιλικής Κατριβάνου και της Ηρως Διώτη, δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που φέρονται να ανήκουν στην ΑΡΕΝ, τάση από την οποία προέρχεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και οι οποίες θεωρούνταν ότι ανήκαν στην ομάδα των προεδρικών. 

Αίσθηση προκάλεσε και η καταψήφιση του νομοσχεδίου από την Αγλαϊα Κυρίτση, που αποτελούσε προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και για την οποία έδωσε μάχη για να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος. 

Το εσωκομματικό στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αναβρασμό, και πλέον χωρίζεται στα δύο: σε αυτούς που στηρίζουν τη συμφωνία με  τους εταίρους και σε αυτούς που υποστηρίζουν τη ρήξη. 

Και με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για προσωποκρατούμενο κόμμα, οι εξελίξεις στα συλλογικά του όργανα αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα ραγδαίες, με αρκετούς τολμηρούς να προφέρουν ακόμα και τη λέξη διάσπαση.