Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία των «ανταρτών» της Αριστερής Πλατφόρμας και κάποιες αμφιλεγόμενες επιλογές σε νευραλγικά υπουργεία επισφραγίστηκε ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Λίγα εικοσιτετράωρα, πριν από την έλευση της τρόικα στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές σε κομβικά υπουργεία που έχουν σχέση με την διαπραγμάτευση για να κλείσει η μεγάλη συμφωνία.

Υπό τη σκιά των σεναρίων, ότι το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα δεν έχει ορίζοντα πέραν του φθινοπώρου, οπότε και πρέπει να τελειώσει και η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, ο Πρωθυπουργός αξιοποίησε και στελέχη που δώσανε υπέρ της κυβέρνησης μάχες, τόσο στη Βουλή όσο και στα τηλεοπτικά πάνελ.

Με δεδομένο ότι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών «παγώνουν» υπό τις παρούσες αντικειμενικές συνθήκες, ο Αλ.Τσίπρας έδειξε ότι αναβαθμίζει και πρόσωπα που θεωρεί ο ίδιος ως αξιόμαχα και χρήσιμους και αποτελεσματικούς πολιτικούς μαχητές για τις μάχες που έρχονται.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει ο Πρωθυπουργός στην σύσταση της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό τον Υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα Τρύφων Αλεξιάδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παύλος Πολάκης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Τέρενς Κουίκ.

Η κεντρική επιλογή του Πρωθυπουργού είναι η αναβάθμιση του Πάνου Σκουρλέτη που από το υπουργείο Εργασίας μετακινήθηκε στο κομβικό υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος ως «αρχηγός» της Αριστερής Πλατφόρμας τέθηκε εκτός κυβέρνησης, όπως και ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Κώστας Ήσυχος.

Η απόφαση να αναβαθμιστεί ο Π. Σκουρλέτης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μετά από μια περίοδο απόστασης που υπήρχε με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, πλέον η σχέση είναι όπως ήταν και παλαιά, δηλ. πολύ στενή και ο Πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στην αποτελεσματικότητά του για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

Η είσοδος στην κυβέρνηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη έχει την δική της αξία, καθώς από γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού σχήματος αναλαμβάνει το ρόλο του αναπληρωτή υπουργού για θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης στη θέση του Γιώργου Κατρούγκαλου που ορίστηκε υπουργός Εργασίας. Οι Βερναρδάκης και Κατρούγκαλος θα έχουν άμεση σχέση με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την τρόικα και θα σηκώσουν βάρος της διαπραγμάτευσης, καθώς εργασιακές σχέσεις και δημόσιος τομέας θα βρεθούν στο επίκεντρο των αλλαγών.

Η απόφαση να οριστεί ο πρόεδρος των εφοριακών Τρύφων Αλεξιάδης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα έσοδα, στη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη που παραιτήθηκε, θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου καθοριστική, καθώς θα δοθεί μεγάλη μάχη για να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους. Λόγω του γεγονότος ότι προέρχεται από τον κλάδο των εφοριακών εκτιμάται πως θα λυθούν πολλά ανοικτά θέματα και θα λειτουργήσει καλύτερα και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Η έκπληξη ήταν ο Παύλος Χαϊκάλης από τους ΑΝΕΛ που ορίστηκε υφυπουργός Εργασίας, μια επιλογή που αποτέλεσε αντικείμενο ποικίλων αρνητικών σχολίων από τα social media.

Αν και ακούστηκε το όνομα του Γιώργου Βαρεμένου για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας τελικά επελέγη ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ τελικά δεν αναβαθμίστηκε ο υφυπουργός Νίκος Τόσκας.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς έχει ως αναπληρώτρια πλέον την Σία Αναγνωστοπούλου (πήρε τη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου) που θα έχει στην ευθύνη της τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ενώ ο Γιάννης Αμανατίδης ορίστηκε υφυπουργός. Η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαϊας είχε αποκαλύψει προ ημερών ότι μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας της είπε, ότι μερικοί θα ψήφιζαν ναι και άλλοι όχι, διότι έτσι έπρεπε στην κρίσιμη ψηφοφορία για το εάν θα δοθεί εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές. Ο Γ. Αμανατίδης θα ασχοληθεί με την ομογένεια, τα Πατριαρχεία, ενώ ο ίδιος έχει στενή σχέση με το Αγιον Όρος και αποτελεί το σύνδεσμο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Αθωνικής Πολιτείας.

Η Όλγα Γεροβασίλη αναβαθμίστηκε και ορίστηκε κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ πλέον θα είναι στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αν και το όνομά του κυκλοφορούσε ή για το υπουργείο Εξωτερικών σε θέση αναπληρωτή υπουργού ή το υπουργείο Οικονομικών, όπου θα επικουρούσε και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τελικά θα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Μαζί με τον Νίκο Φίλη, που θα είναι πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τη μάχη της Βουλής θα δώσουν ο Γ. Σακελλαρίδης και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (δημοσιογράφος).

Στο παρασκήνιο υπήρξαν και αρνήσεις συμμετοχής στην κυβέρνηση και πολλές καραμπόλες. Ενδεικτικά, ο Αλέξης Μητρόπουλος αρνήθηκε να τοποθετηθεί υπουργός Εργασίας, ενώ μερικά ονόματα που συζητήθηκαν αλλά τελικά δεν εντάχθηκαν στην κυβέρνηση ήταν, οι Σάββας Ρομπόλης και Χαράλαμπος Γκότσης.