current views are: 3

19 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση16:25

Την Τετάρτη το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων στη Βουλή

Νέα εβδομάδα «φωτιά» είναι αυτή για την κυβέρνηση, καθώς την Τετάρτη πρέπει να ψηφιστεί το δεύτερο νομοσχέδιο προαπαιτουμένων στη Βουλή. 

Δημοσίευση 16:25’
αρθρο-newpost

Νέα εβδομάδα «φωτιά» είναι αυτή για την κυβέρνηση, καθώς την Τετάρτη πρέπει να ψηφιστεί το δεύτερο νομοσχέδιο προαπαιτουμένων στη Βουλή. 

Νέα εβδομάδα «φωτιά» είναι αυτή για την κυβέρνηση, καθώς την Τετάρτη πρέπει να ψηφιστεί το δεύτερο νομοσχέδιο προαπαιτουμένων στη Βουλή. 
 
Το νομοσχέδιο αυτό θα δοκιμάσει εκ νέου τις αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμένονται τριγμοί και στη Νέα Δημοκρατία.
 
Στο δεύτερο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τους αγρότες, οι πρόωρες συντάξεις, η οδηγία για τη θέσπιση πλαισίου για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.
 
Παράλληλα, θα γίνουν διορθώσεις στο πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου, καθώς και διορθώσεις στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 
Ο νέος γύρος προαπαιτουμένων
 
Το δεύτερο σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνει:
 
– Αγρότες: Επανακαθορίζεται ο ορισμός του αγρότη. Πιο αναλυτικά, θα ξεκαθαρίσει πλήρως το ποιος είναι αγρότης κατ΄επάγγελμα. Επιπλέον, θα μειωθούν-καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι αγρότες, ενώ ενδέχεται να φορολογηθούν οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχετικά με τους φορολογικούς συντελεστές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα υπάρξει αύξηση στο 26% από 13% που είναι σήμερα, ενώ παράλληλα εξετάζεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου σε επίπεδα υψηλότερα του 27,5% που ανέρχεται σήμερα.
 
– Πρόωρες συντάξεις: Αλλάζουν οι όροι θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο και καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας που ξεκινά άμεσα. Στόχος είναι το 2023 να βγαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι, σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με πλήρη σύνταξη μόνο στα 67 με 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες) και με μειωμένη στα 62 με 15ετία.
 
Στη μεταβατική περίοδο προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου. Σύμφωνα με τις διατάξεις που ετοιμάζονται, τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά ένα 6μηνο το έτος, αρχής γενομένης από 1/7/2015 έως το 2022. Αναμένεται να διασωθούν βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες, σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων, ασφαλισμένοι ανάπηροι. Θεμελιωμένα δικαιώματα μέχρι 30/06/2015 δεν θίγονται. Για όσους θεμελίωναν χωρίς όριο προβλέπεται η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου να ξεκινήσει από 1/1/2016 με όριο ηλικίας τα 58 (εφόσον η συνταξιοδότηση γίνεται με 35ετία, και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο τα 55). 
 
– Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας: Το περιεχόμενο του νέου Κώδικα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, γεγονός που έχει εγείρει αντιδράσεις στον δικηγορικό κόσμο. Σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ του δικηγορικού σώματος και της κυβέρνησης αποτέλεσαν οι διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση αλλά και τους πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίες καταγγέλθηκαν από τους δικηγόρους ως ενισχυτικές προς τα προνόμια των τραπεζών και επιβαρυντικές ως προς τα δικαιώματα των πολιτών.
 
– Εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων: Η οδηγία περιγράφει τους τρόπους εξυγίανσης μια τράπεζας και προβλέπει τη συμμετοχή (bail in) στο κόστος της εξυγίανσης των μετόχων, των ομολογιούχων και, εφόσον χρειαστεί, των καταθετών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, πως από το bail in εξαιρούνται ρητά οι εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή οι καταθέσεις έως το ποσό των 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό και ανά δικαιούχο.
 
Νέο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση
 
Με νέο «πονοκέφαλο» είναι αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τετάρτης. 
 
Ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο αναμένεται να αποτελέσει το δεύτερο κρίσιμο τέστ τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ψηφοφορία, στο πρώτο νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων μέτρων,  τρεις υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστς Ήσυχος) διαφοροποιήθηκαν, καταψηφίζοντας τα μέτρα. 
 
Συνολικά 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι» και άλλοι έξι επέλεξαν να δηλώσουν «παρών». Ανάμεσα σ’ εκείνους που ψήφισαν «όχι» περιλαμβάνονται πολύ ηχηρά ονόματα όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Νάντια Βαλαβάνη.

σχετικα αρθρα