«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στο μνημόνιο, κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε μια νέα μεγαλύτερη ΔΗΜΑΡ ή σε ένα είδος μεγάλου πολυσυλλεκτικού Ποταμιού», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Tο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανέφικτο χωρίς έξοδο από την ΟΝΕ», είπε ο Κώστας Λαπαβίτσας, «επιστροφή στη δραχμή» ζήτησε ο Στ. Λεουτσάκος, «το μνημόνιο αποτελεί εργαλείο εξόντωσης, δολοφονίας όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και της Δημοκρατίας» δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το πρόγραμμα θα αποτύχει». 

Τρεις μέρες πριν από την ψηφοφορία της Τετάρτης για το δεύτερο μέρος των προαπαιτούμενων, οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διατηρούνται υψηλοί. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση (και όχι μόνον θα τολμούσαμε να πούμε) αγωνιά για το αποτέλεσμα που- εν πολλοίς, θα κρίνει την πορεία της συμφωνίας και την αποτροπή της χρεοκοπίας.  

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η επιβίωση της κυβέρνησης απαιτεί το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 120 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Τούτο σημαίνει ότι το εσωκομματικό ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να διευρυνθεί και αν δεν καταστεί δυνατό να περιοριστεί, τουλάχιστον να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.  

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλαπλές πρωτοβουλίες με το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να πέσει από τις αρνητικές ψήφους των αριστερών βουλευτών της.

Προσώρας, οι προσπάθειες σμίκρυνσης του ρήγματος δεν φαίνεται να αποφέρουν καρπούς. Ωστόσο, η απόφαση του Γιάννη Αμανατίδη (μέλους της Αριστερής Πλατφόρμας) να συμμετάσχει στην κυβέρνηση κάνει ορισμένους να πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια, κάποιοι να μεταπειστούν. Από την άλλη, διατυπώνονται και φόβοι ότι ο αριθμός των διαφωνούντων ενδέχεται να αυξηθεί, λόγω και ορισμένων ειδικών μέτρων (π.χ. εργασιακά, αγρότες) που περιλαμβάνει το δεύτερο νομοσχέδιο. 

Το ενδεχόμενο η κυβερνητική δύναμη να πέσει κάτω από τους 120 βουλευτές, δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα, κάτι που δεν επιχειρείται να αποκρυφτεί από στελέχη της κυβέρνησης (όπως ο Νίκος Φίλης) οι οποίοι, στην περίπτωση αυτή, μιλάνε ευθέως για την αναγκαιότητα λαϊκής νομιμοποίησης με προσφυγή στις κάλπες. 

Η Αριστερή Πλατφόρμα επιχειρεί να «μπετονάρει» τις δυνάμεις της και ελπίζει ότι με την πίεση που ασκεί και αυτή που θα ασκήσει στο άμεσο μέλλον μέσω των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να αλλάξει τον κυβερνητικό προσανατολισμό ώστε η στήριξη των μνημονίων να αποτελέσει μια «κακή παρένθεση».  

Προφανώς πλανάται. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να υλοποιήσει τις αποφάσεις του, έστω και αν αυτό έχει αρνητικό αποτέλεσμα για το κυβερνητικό κόμμα. 

Η ψηφοφορία της Τετάρτης, θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις.