Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Αποφασισμένος να αφήσει τον Αλέξη Τσίπρα να… βγάλει το φίδι του νέου μνημονίου από την τρύπα των Βρυξελλών εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έχοντας προς αυτή την κατεύθυνση τη στήριξη και των περισσότερων κορυφαίων του κόμματος, με πρώτο τον κ. Κ. Καραμανλή. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στενοί συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος τα ξημερώματα της Πέμπτης  είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο οικουμενικής και είχε εμφανιστεί διστακτικός σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, σημείωναν προς το Newpost ότι ακόμη και αν η συμπολίτευση αθροίσει λιγότερους από 120 βουλευτές στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή η Ν.Δ. δεν πρόκειται να θέσει θέμα. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρώτο μέλημα είναι να ολοκληρωθεί ομαλά ο πρώτος κύκλος των προαπαιτούμενων προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα η συζήτηση για το τρίτο πρόγραμμα – μνημόνιο και να διασφαλιστεί η παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μεϊμαράκης έχει επιδιώξει να κλείσει κάθε σχετική συζήτηση, παρά τις αναφορές στελεχών όπως οι Μ. Βορίδης, Κυρ. Μητσοτάκης και, δευτερευόντως, ο Αδ. Γεωργιάδης. Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας υπήρξε έντονη συζήτηση για τον μάλλον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο ο κ. Μεϊμαράκης σταμάτησε, στην τελευταία συνεδρίαση, τον κ. Βορίδη, όταν ο τελευταίος έθεσε θέμα δεδηλωμένης στην κυβέρνηση. 

Κι αν υπάρξει πρόσκληση; 

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν, βέβαια, ότι η Ν.Δ θεωρεί ως μονόδρομο τη συνέχιση της κυβέρνησης Τσίπρα και τις εκλογές, το φθινόπωρο. Το σενάριο αυτό θεωρείται το πλέον πιθανό, ωστόσο σχέδια δράσης και για τις υπόλοιπες εναλλακτικές υπάρχουν. Παρά τα κλειστά στόματα, στη Συγγρού δεν αποκλείουν, εφόσον στην ψηφοφορία της Τετάρτης η συμπολίτευση καταγράψει και νέες απώλειες, να είναι ο κ. Τσίπρας που θα ζητήσει στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να συνεχίσει. Στη Συγγρού, σε αυτή την περίπτωση, θα επιμείνουν να μείνουν εκτός, όσο βέβαια μπορούν. Θεωρούν, δηλαδή, ότι πρώτα θα πρέπει να εξαντληθεί η πιθανότητα ενεργοποίησης στην πλειοψηφία του Ποταμιού του κ. Στ. Θεοδωράκη, εν συνεχεία του ΠΑΣΟΚ και, ως τελευταία καταφυγή, της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο κ. Μεϊμαράκης, πάντως, θα επιμείνει στη γραμμή της κριτικής στήριξης προς την κυβέρνηση Τσίπρα, και μόνον για τα μέτρα που αφορούν στην επίτευξη συμφωνίας. Όσο για την επικοινωνία μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού, αυτή πραγματοποιείται θεσμικά δια μέσω του Προεδρικού και του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, η διαμεσολάβηση του οποίου υπήρξε κρίσιμη και χρήσιμη το τελευταίο διάστημα.