Αλλαγή σκυτάλης έγινε το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Εργασίας, με τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Δημήτρη Στρατούλη να δίνουν τις θέσεις τους στους κ.κ. Κατρούγκαλο και Χαϊκάλη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως μέσα στους έξι μήνες της θητείας του είδε «πως μεταφράζεται να είναι η χώρα μας πρωταθλήτρια της ανεργίας, και όλοι μαζί προσπαθήσαμε -με όσες δυνατότητες είχαμε- να κάνουμε κάποια μικρά βήματα, αυτούς τους πέντε μήνες που βρισκόμαστε σε αυτό το πόστο».

«Όλους αυτούς τους μήνες, κάτω από μια πρωτόγνωρη διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα της χώρας και του λαού, βάλαμε μπρος ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Ο πρώτος νόμος που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση ήταν ονόμος για την ανθρωπιστική κρίση. Υπογράψαμε ένα μέτρο για την επανασύνδεση κομμένου ρεύματος και δωρεάν παροχής κιλοβατώρων σε όσους συμπολίτες δεν είχαν πρόσβαση στο αγαθό του ρεύματος» είπε μεταξύ άλλων.

Ο νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις, όπως τόνισε ο ίδιος, ήταν «η σημαία όσων θέλαμε να κάνουμε. Βεβαίως υπάρχει μία συμφωνία που δημιουργεί προσκόμματα, αλλά θα προσπαθήσουμε με σωστές συνεργασίες, να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη την αλλαγή του νομοθετικού περιεχομένου. Το ίδιος ισχύει και για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Πρέπει να δούμε κάτω από τις νέες συνθήκες, πώς αυτός ο στόχος θα παραμείνει ζωντανός. Αυτά αφήνουμε κληρονομιά στον κ. Κατρούγκαλο» είπε ο κ. Σκουρλέτης. 

Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά «κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι του» εξηγώντας πως η νέα ομάδα της πολιτικής ηγεσίας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον κόσμο. Η πρόκληση είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε για να απαλλαγούμε από τη μέγγενη των μνημονίων.  

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Στρατούλης, ως απερχόμενος υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, άρχισε την ομιλία του με αιχμές κατά της κυβέρνησης. Όπως είπε «θα αγωνιστώ ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή και να μην ακυρώνει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συνέχεια ο κ. Στρατούλης σημείωσε: «Παραδίδοντας στον κ. Κατρούγκαλο και τον κ. Χαϊκάλη, οφείλουμε να πούμε πως από την πλευρά μας έχουμε διασφαλίσει την καταβολή των συντάξεων για το μήνα Αύγουστο, όπως και για τους υπόλοιπους μήνες».

Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι «αφήνουμε στον υπουργό μια ρύθμιση που τελειώνει στις 31 Ιουλίου, έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ έχουν ρυθμιστεί οφειλές 5,4 δισ. ευρώ από 281.000 οφειλές και με τους ρυθμούς που πάειθα περάσουν τις 300.000».

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη η ρύθμιση κινείται πολύ ικανοποιητικά και δίνει τη δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας. 

Μαζί με το ΣΕΠΕ πήραμε θέματα δράσης και τηρήρσαμε τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης καθώς λύσαμε τρία προβλήματα όπως τις δεσμεύσεις έναντι ατόμων με αναπηρία, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με το ΣΕΠΕ και την αρμόδια υπηρεσία αλλά και την άρση των αδικιών που είχαν επέλθει για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως επαναφορά σύνταξης. 

Ο νέος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε τακτική υποχώρησης για να σώσει την χώρα ωστόσο είπε πως «δεν θα γίνω εγώ ο νεκροθάφτης της ελπίδας».

Παράλληλα, ο κ.Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές που από πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικριθεί σαν μια νέα Βάρκιζα. «Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα γιατί δεν παραδόθηκαν τα όπλα, δηλαδή η εξουσία» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.  

Λαμβάνοντας τον λόγο ο υφυπουργός για θέματα Κονωνικής Ασφάλισης Παύλος Χαϊκάλης τόνισε ότι ξέρει τι αναλαμβάνει και δεν έχει άγνοια κινδύνου ενώ δεσμεύτηκε πως θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Όπως είπε ο κ. Χαϊκάλης βασική αρχή που θέλω να εφαρμόσει είναι «όχι πολλά λόγια αλλά πράξεις». Μάλιστα ο νέος υφυπουργός ζήτησε συγνώμη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που βρίσκονταν στο υπουργείο για την κάλυψη της εκδήλωσης καθώς όπως είπε θα είναι φειδωλός στις δηλώσεις του. 

Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Χαϊκάλη θα είναι η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων. 

Η θέληση για επιβίωση είναι μεγάλη, είπε ο κ. Χαϊκάλης και πρόσθεσε ότι η επιτυχία είναι απαραίτητη απέναντι στις γενιές που έρχονται.