Με σαφείς αιχμές για τις κατηγορίες προς το πρόσωπό της αλλά και απολογισμό του έργου της αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών η Νάντια Βαλαβάνη. Την ίδια στιγμή, ο διάδοχος της Τρύφωνας Αλεξιάδης προανήγγειλε σαρωτικούς ελέγχους στους τουριστικές περιοχές και τόνισε ότι δεν θα υπάρξει παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. 

Όπως τόνισε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός :

Δεν ζηλεύω ούτε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ούτε τον Τρύφωνα Αλεξιάδη σε αυτή την χρονική στιγμή, αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Τα συχνά ταξίδια στο εξωτερικό ήταν αυτά που μας στέρησαν την δυνατότητα ουσιασικής συνεργασιας με Βαρουφάκη και Τσακαλώτο μας έδωσε ωστόσο δυνατοτητα, να κάνουμε και να συλλάβουμε πράγματα όπως το να ονειρευτούμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, κατι που τώρα γίνεται πολύ δύσκολο.

Τόνισε επίσης: «Εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Οι κινήσεις που κάναμε ήταν ρυθμίσεις στην φορολογική μεταρρυθμιση του 2013 και ήταν στην ουσία «κλάδεμα κλαδιων που ξεφύγανε». 

Η κυρία Βαλαβάνη σημείωσε:  «Παρέμειναν τεκμήρια, διευκολύνσεις, όπως παρέμειναν επίσης η φορολόγηση και ο ΕΝΦΙΑ. Πιο ουσιαστική δουλειά κάναμε στο νομοσχέδιο για τους αγρότες. Θέλω να δηλώσω ότι δικαιότερο σύστημα φορολόγησης δεν θα μπορεί να υπάρξει χωρίς βαθιές τομες. Είχαμε πολυτέλεια να ζήσουμε χωρίς τρόικα και αυτό μας επέτρεψε να νομοθέτησουμε έτσι όπως έπρεπε να κάνουμε».

Η πρώην υφυπουργός έκανε έκκληση να προστατευθεί  η ρύθμιση των 100 δόσεων, στην οποία ρυθμίστηκαν 880.000 άνθρωποι και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Όπως τόνισε, εισπράχτηκαν ήδη 800 εκατ. και αν συνεχιστεί κανονικά θα υπάρχουν έσοδα 1,2 δις.

Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόσφατη υπόθεση με την μητέρα της και την ενημέρωση για τα capital controls:

Φεύγω με αυτο που μου είπαν οι καθαρίστριες. Ηρθαν μόνες τους και μας είπαν ότι τόσο καλοί άνθρωποι δεν πέρασαν ποτέ από το υπουργείο. Η έννοια του καλού ανθρώπου είναι πολύ υποτιμημένη στην ελληνική κοινωνία. Είναι ελάχιστοι οι οικονομικοί υπουργοί που φεύγουν με το κεφάλι ψηλά. Αυτό το Σαββατοκύριακο ο κανιβαλισμός γνώρισε νέες όψεις. Δεν αξίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης και δεν αξίζω και εγω αυτό που γίνεται. Ο νέος διευθυντής του Τρύφωνα Αλεξιάδη μου είπε ότι ημουν μπροστά όταν μας ειδοποίησαν για capital controls και αν θες να βγω να το πω. Θα σας πω για μια πλαστή φωτογραφία και έχει αναπαραχθεί από εκατοντάδες sites και λέει ότι είναι από πρόσφατη εκδήλωση. Φοράω μια τυρκουάζ μπλούζα, όταν εδώ και τόσους μήνες δεν έχω βγάλει τα μαύρα. Είναι μια φωτογραφία από εκδήλωση της Αγίας Γαλήνης και δίπλα είναι κομμένος ο άνδρας μου. Έμαθα ότι με βάση αυτή την φωτογραφία φτιάχτηκε site διώξτε την Βαλαβανη από την Βουλη. Τώρα είναι που θα την κρατήσω την έδρα μου. 


Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης αφού ευχαρίστησε την προκάτοχό του, τόνισε ότι έχει πλήρη επίγνωση της ευθυνης, της βαρύτητας και της περιόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη:

Βασική αρχή μου ήταν να λύνω προβλήματα. Δεν έχω καμία αυταπάτη ότι το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά τώρα. Αξιοποιούμε ό,τι θετικό υπήρχε την προηγούμενη περίοδο, έχουμε μπροστά μας μάχες. Θα τις δώσουμε όλες με συνολικό σχεδιασμό. 

Επίσης ο νέος αναπληρωτής υπουργός έδωσε δύο ειδήσεις, τόσο για έναρξη σαρωτικών ελέγχων στην αγορά, όσο και για μη παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων. «Το πρώτο νέο είναι ότι αμεσα ξεκινούν έλεγχοι σαρωτικοί στις τουριστικές περιοχές, στην διακίνηση, σε όλες τις μεγάλες αγορές. Η δευτερη μεγαλη μάχη είναι το θέμα των φορολογικών δηλώσεων. Το ξεκαθαρίσαμε. Δεν υπάρχει άλλη παράταση. Από χθες ξεκινάμε τον αγώνα για αυτές τις μάχες. Θα αντιστρέψουμε την δύσκολη κατάσταση και θα δώσουμε την μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Δεν θα αναπαράγουμε παθογένειες του παρελθόντος. Οχι στο κομματικό κράτος. Καλω τους συναδέλφους στο υπουργείο να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Εχω πλήρη συναίσθηση της κατάστασης στο υπουργείο Οικονομικών