Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Τον σκόπελο της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τετάρτης για το δεύτερο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μέτρα, αναμένεται να ξεπεράσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την κίνησή της να μην ψηφιστούν αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών. 

Στο παρασκήνιο εκτυλίχθηκαν πολλές επαφές και συζητήσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές και εξασφαλίστηκε, τουλάχιστον στην παρούσα φάση να μην πιεστεί περαιτέρω το πολιτικό σύστημα και το κυβερνητικό σχήμα. 

Εξάλλου η κυβέρνηση βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, ενώ ήταν έντονη και η αντίδραση πολλών βουλευτών της ΝΔ, τουλάχιστον 30 που δεν ήταν διατεθειμένοι να στηρίξουν τη ρύθμιση για τους αγρότες. Και με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο θα είναι ένα άρθρο, η καταψήφιση θα σήμαινε συνολική απόρριψή και όχι μόνο καταψήφιση της διάταξης για τη φορολόγηση των αγροτών. 

Εδώ και τρεις ημέρες υπήρχε ανοικτή γραμμή και «δίαυλος επικοινωνίας» του Μεγάρου Μαξίμου και της ΝΔ για να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα και να μην είναι βαρύ το πακέτο για τους αγρότες

Τελικά, μετά από τις απαραίτητες επαφές και συνεννοήσεις και με τους πιστωτές αυτή την εβδομάδα δεν έρχονται προς ψήφιση οι ρυθμίσεις που αφορούν τις πρόωρες συντάξεις και την φορολόγηση των αγροτών

Αυτό διευκολύνει πολιτικά την κυβέρνηση στην παρούσα φάση, καθώς ίσως μειωθούν σημαντικά και οι αρνητικές ψήφοι σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. 

Η απόσυρση της ψήφισης των δύο ζητημάτων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις καθώς πρόωρες συντάξεις και φορολόγηση αγροτών δεν συμπεριλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα και στο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί στη συμφωνία μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 13ης Ιουλίου. 

Την προσεχή Τετάρτη, τελικά θα τεθεί προς ψηφοφορία ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη. 

Επίσης, θα τεθεί προς ψήφιση, η ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.