current views are: 2

20 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση13:45

Πρώην υποδιευθυντής ΔΝΤ: Το πρόγραμμα θα αποτύχει – Το Ταμείο να διαγράψει το ελληνικό χρέος

Την απαισιοδοξία του για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε ο πρώην υποδιευθυντής του ΔΝΤ, Ασόκα Μόντι μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC τονίζοντας ότι το Ταμείο θα έπρεπε να δώσει το παράδειγμα και να διαγράψει το ελληνικό χρέος που του αντιστοιχεί.

Δημοσίευση 13:45’
αρθρο-newpost

Την απαισιοδοξία του για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε ο πρώην υποδιευθυντής του ΔΝΤ, Ασόκα Μόντι μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC τονίζοντας ότι το Ταμείο θα έπρεπε να δώσει το παράδειγμα και να διαγράψει το ελληνικό χρέος που του αντιστοιχεί.

Την απαισιοδοξία του για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε ο πρώην υποδιευθυντής του ΔΝΤ, Ασόκα Μόντι μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC τονίζοντας ότι το Ταμείο θα έπρεπε να δώσει το παράδειγμα και να διαγράψει το ελληνικό χρέος που του αντιστοιχεί.

«Εφόσον το ΔΝΤ εννοεί σοβαρά όσα λέει για την ελάφρυνση χρέους, το σωστό είναι να διαγράψει το δικό του χρέος – το χρέος που οι Έλληνες χρωστούν στο ΔΝΤ» σημειώνει χαρακτηριστικα ο κ. Μόντι και προσθέτει:

Το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, αλλά πρέπει κάποιος άλλος να την πληρώσει.

Tο δημοσίευμα του CNBC επισημαίνει ότι τα σχόλια του πρώην αξιωματούχου του Ταμείου έρχονται σε μία εποχή, που το ΔΝΤ έχει θέσει ανοικτά το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας και η διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει μια επέκταση των ωριμάνσεων του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, σε μια συνέντευξη σε γαλλικό ραδιόφωνο την Παρασκευή, η Λαγκάρντ δήλωσε «κατηγορηματικά» ότι ένα τρίτο πρόγραμμα δεν πρόκειται να πετύχει χωρίς μια αναδιάρθρωση του χρέους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μόντι, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το ΔΝΤ δεν προσφέρθηκε να διαγράψει μέρος του ελληνικού χρέους, παρότι προτείνει σε άλλους να το κάνουν.

Γενικά μιλώντας, η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικά ακανθώδες ζήτημα, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Γερμανία, οι οποίες σκέφτονται ότι κάτι τέτοιο θα συνιστά προηγούμενο και για άλλα χρεωμένα μέλη της Ευρωζώνης.

O ίδιος προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο:

Το πρόγραμμα είναι, όπως και τα προηγούμενα, σχεδιασμένο να αποτύχει. Η Ελλάδα είναι βασικά σαν ένας ασθενής με μετατραυματικό σοκ – περνάει έναν αποπληθωριστικό κύκλο χρέους, όπου όσο περισσότερο πληρώνεις, τόσο περισσότερο χρεωμένος είσαι, διότι τα εισοδήματά σου μειώνονται ενώ τα χρέη σου δεν πέφτουν με την ίδια ταχύτητα.

Ο πρώην υποδιευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεχίζει, προσιεοποιώντας ότι σε έξι με εννιά μήνες τα προβλήματα θα ξαναεμφανιστούν. «Τότε θα δούμε τα νούμερα στο ΑΕΠ, τα οποία θα δείξουν ότι: “Ουπς, δε λειτουργεί”. Αλλά το “ουπς” θα έρθει από αυτούς που έχουν φτιάξει το πρόγραμμα – όλοι οι υπόλοιποι το προβλέπουν από τώρα».

 

 


σχετικα αρθρα