Νέα στοιχεία για την πρόθεση του Σόιμπλε να εξωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ δίνει το euractiv, το οποίο αναφέρει, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ότι ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ήταν «έτοιμος να δώσει 50 δισ. ευρώ στην Ελλάδα αν ο Γιάνης Βαρουφάκης έδινε την συγκατάθεσή του για Grexit». 

Στο δημοσίευμα του Euractiv, που επικαλείται το γαλλικό Mediapart, επισημαίνεται ότι ο Bόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ρώτησε πόσα θέλει η Ελλάδα για να φύγει από το ευρώ. Όπως τονίζεται στο άρθρο, ο Σόιμπλε φέρεται να υποθέτει ότι η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν υπέρ της εξόδου από το ευρώ, σε μια κίνηση συνεπή με την ιδεολογία της και μάλιστα ήταν έτοιμος να βάλει λεφτά στο τραπέζι για να την ενθαρρύνει να τα πάρει.

Μάλιστα, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σκέπτονταν να δοθούν στην Ελλάδα 50 δισ. ευρώ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε το Grexit, χωρίς όμως να διευκρινίζει από που θα προέρχονταν τα λεφτά.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μέρος ενός τέτοιου πακέτου θα μπορούσε να βρεθεί από τα 35 δισ. ευρώ της Κομισιόν προς την Αθήνα μέχρι το 2020, μαζί με τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Εάν η Ελλάδα είχε επιλέξει το Grexit, θα χανόταν περισσότερα από 300 δισ. ευρώ σε χρέος προς τους πιστωτές, αλλά θα ερχόταν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 50 δισ. ευρώ για να χτίσει ένα νέο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι παρά την ιδεολογία του κόμματός του, στην έκτακτη σύνοδο της 12ης Ιουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να τιμήσει την επιθυμία της πλειοψηφίας των Ελλήνων, που θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ.

Η απόφαση του Τσίπρα αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη δεδομένων των όρων των πιστωτών, τους οποίους η πηγή του Euractiv χαρακτήρισε ως "πολύ, πολύ πιο σκληρούς σε σχέση με οποιαδήποτε χώρα, ιστορικά μιλώντας".
 
Τέλος, το Εuroactiv χαρακτηρίζει τον Σόιμπλε «αληθινό Ευρωπαίο», έναν πολιτικό που δεν ήταν εναντίον της Ελλάδας, αλλά «τασσόταν υπέρ του σκληρού φαρμάκου για καλό σκοπό».