Τα νομοσχέδια για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη φορολόγηση των αγροτών δεν περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα της Τετάρτης, 22 Ιουλίου, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η ίδια πηγή, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι οι θεσμοί αυτή τη στιγμή εργάζονται με τις ελληνικές αρχές για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπουν από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, δηλαδή για την ψήφιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο αξιωματούχος, η ελληνική πλευρά πρόσθεσε ως αίτημα την υιοθέτηση νομοσχεδίου για το μορατόριουμ της πρώτης κατοικίας.

Τέλος, η ίδια πηγή διευκρινίζει πως τα δύο νομοσχέδια που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αναμένεται να υιοθετηθούν στο επόμενο πακέτο την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην ψηφιστούν αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συντάξεις και τη φορολόγηση των αγροτών ελήφθη ύστερα από πολλές επαφές και συζητήσεις με τους πιστωτές στο παρασκήνιο. Σε αυτή συνέβαλε και η έντονη αντίδραση τουλάχιστον 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν ήταν διατεθειμένοι να στηρίξουν τη ρύθμιση για τους αγρότες.

Το γεγονός πάντως ότι δεν έρχονται αυτή την εβδομάδα προς ψήφιση οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις διευκολύνει πολιτικά, στην παρούσα φάση, την κυβέρνηση, καθώς ίσως μειωθούν σημαντικά και οι αρνητικές ψήφοι σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόσυρση της ψήφισης των δύο ζητημάτων δεν αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, αφού πρόωρες συντάξεις και φορολόγηση αγροτών δεν συμπεριλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα και στο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί στη συμφωνία μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 13ης Ιουλίου. 

Έτσι, την Τετάρτη θα τεθούν προς ψήφιση ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και η ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων.