«Η 41η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τη μαρτυρική και ηρωική Μεγαλόνησο, έρχεται για άλλη μία χρονιά να μας θυμίσει προτεραιότητες» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος τομεα Εξωτερικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή την θλιβερή επέτειο. 

«Πρώτα απ’ όλα σε σχέση με το ίδιο το πρόβλημα που μετά από τόσες δεκαετίες παραμένει, σαν μια ντροπιαστική "εκκρεμότητα" για την Ευρώπη. Ένα πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής που πρέπει επιτέλους να λυθεί στη βάση των δικοινοτικών συνομιλιών, όπως ορίζει το πλαίσιο και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι τελευταίες εξελίξεις, μπορούν να δικαιολογούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία, σταθερά υπό τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Δικαίου και της ιστορικής αλήθειας. Οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου διαχρονικά ενισχύουν την εθνική προσπάθεια και θα είναι παρούσες, μέχρι την τελική λύση και δικαίωση του κυπριακού λαού» ανέφερε.

Ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε:

Το μήνυμα φέτος αποκτά και άλλη διάσταση, υπενθυμίζοντας στο λαό και το έθνος τις υποχρεώσεις και το καθήκον τους. Αυτά της οικοδόμησης μιας ισχυρής χώρας που θα εξυπηρετεί το λαό και τα συμφέροντά του δίχως, ακούσια ή και μη, να δίνει τις αφορμές σε ξένες επιδιώξεις που καιροφυλακτούν για στιγμές αδυναμίας, έτσι ώστε να επιβάλουν δικά τους σχέδια. Ο Ελληνισμός, ενωμένος και ισχυρός, αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και του πολιτισμού της, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί και με πίστη στις δυνατότητές του, μπορεί μόνο να ελπίζει.