Η χρηματοδότηση-γέφυρα των 7,16 δισ. ευρώ που δόθηκε από την Ευρώπη προς την Ελλάδα οδήγησε σήμερα στην απλοπληρωμή των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, όμως οι οφειλές  προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχουν τελειώσει.

Το ΔΝΤ, διά του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, επιβεβαίωσε την πληρωμή των ελληνικών δόσεων, ύψους 2 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα, έτσι, δεν είναι στη λίστα των ληξιπρόθεσμων του ΔΝΤ».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεχίσει να βοηθά τις ελληνικές προσπάθειες ώστε να επιστρέψει στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη».

Λίγο αργότερα, η ΕΚΤ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ. «Η ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι πληρώθηκε από την Ελλάδα» ανέφερε σε σύντομο μήνυμά της.

Οι πληρωμές υψηλών δόσεων, που χαρακτηρίζουν το 2015, θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους. Τον Αύγουστο, στις 20 του μήνα, η Φρανκφούρτη θα πρέπει να λάβει άλλα 3,2 δισ. ευρώ, για τα ομόλογα που λήγουν.

Μέχρι το τέλος του 2015 εκκρεμούν δόσεις μόνο προς το ΔΝΤ: 1,5 δισ. συνολικά τον Σεπτέμβριο, 457 εκατ. τον Οκτώβριο και 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Τα χρήματα αυτά φυσικά θα προέλθουν από τις δόσεις του νέου τριετούς δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ υπενθυμίζεται ότι και τα 7,16 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης-γέφυρα θα αποπληρωθούν από το συνολικό πακέτο του ESM.
TAGS