«Η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε εκδήλωση στο Σπίτι της Κύπρου, για την 41η επέτειο έναρξης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Σήμερα, 41 χρόνια από την έναρξη της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο, η Ελλάδα αποτίει φόρο τιμής στους γενναίους, νεκρούς, αγνοουμένους και ζώντες Ελλαδίτες και Κύπριους. Μαχόμενοι υπερασπίσθηκαν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τη συνταγματική νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε.

«Παράλληλα παραμένει ακόμα ανοιχτό το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα της διακρίβωσης της τύχης των Αγνοουμένων. Μια ανοιχτή πληγή για την Κύπρο και για οικογένειες, Ελληνοκύπριων, Ελλαδιτών αλλά και Τουρκοκύπριων. Ένα ζήτημα στο οποίο ελπίζουμε οτι η Τουρκία, επιτέλους, θα ανταποκριθεί, συμμορφούμενη στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Και υπογράμμισε η κυρία Γεροβασίλη:

Η Ελλάδα και η Ελληνική κυβέρνησή δεν αποδέχεται τετελεσμένα. Θα αντιταχθεί ενεργά σε οιαδήποτε μάταιη προσπάθεια νομιμοποίησής των συνεπειών της τουρκικής κατοχής στη Κύπρο. Και – όπως προβλέπεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- σε οποιαδήποτε διεθνή αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η ιδιότητα της Κύπρου ως ισότιμου εταίρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσδιορίζουν το πλαίσιο της επίλυσης του προβλήματος.