«Κάναμε λάθη στη διαπραγμάτευση» δήλωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην Κρίστιαν Αμανπούρ στο CNN, εξαπολύοντας πυρά κατά των δανειστών και σημειώνοντας ότι υπήρχε Plan B της Αθήνας.

«Κάναμε λάθη, δεν υπάρχει αμφιβολία» είπε, προσθέτοντας «και είμαι προσωπικά υπεύθυνος για κάποια από αυτά». Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η ισχυρή τρόικα των πιστωτών δεν ενδιαφερόταν να βρεθεί λογική, έντιμη, αμοιβαία αποδεκτή λύση» προσθέτοντας ότι είχαν στόχο να ταπεινώσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση. 

«Είναι πολύ δύσκολο για μένα, όσο και αν θα το ήθελα, να αναλάβω την ευθύνη για μία πολιτική, εξαιτίας της οποίας παραιτήθηκα» σημείωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είχε Plan B, το οποίο αναπτύχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών κατόπιν εντολών του πρωθυπουργού, που τις είχε δώσει πριν αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο. 

Kαι εξήγησε ότι «αυτά τα σχέδια, τα εναλλακτικά, έχουν εξ ορισμού ατέλειες, γιατί πρέπει να κρατηθούν μέσα σε ένα μικρό κύκλο ανθρώπων, αλλιώς εάν μαθευτούν θα εμφανιστεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Το πρόβλημα ήταν ότι όταν έκλεισαν τις τράπεζές μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο».

Ανέφερε ότι το σχέδιο δεν αφορούσε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά δημιουργία ρευστότητας σε ευρώ, που κατά τον ίδιο θα έδινε περισσότερη ελευθερία και δυναμική διαπραγμάτευσης με κλειστές τις τράπεζες.

Ο τέως ΥΠΟΙΚ είπε ότι το γεγονός πως το σχέδιο αυτό δεν εγκρίθηκε ήταν ένας από τους λόγους που παραιτήθηκε.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ένα Grexit δεν θα μπορούσε να είναι καλό για την Ευρώπη και επισήμανε ότι εάν δεν μπορεί να είναι καλό για την Ευρώπη, δεν μπορεί να είναι καλό ούτε για την Ελλάδα. 

Αναφέρθηκε, επίσης, στο παράδοξο να προσπαθούν οι έλληνες και οι γερμανοί βουλευτές να πάρουν έγκριση στα κοινοβούλια για ένα σχέδιο που δεν πιστεύουν.