Υποστηρικτικός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση εμφανίστηκε σε συνέντευξή τύπου που έδωσε πριν από λίγο ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει παρέλθει και ότι η προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει να γίνει μετά την σταθεροποίηση στη ευρώ. 

«Το καθαρό Ποτάμι απαιτεί καθαρά λόγια απ' όλους» είπε και πρόσθεσε ότι αφού σταθεροποιηθεί η χώρα στο ευρώ τότε μπορεί να γίνει προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου πρέπει να αλλάξει και πώς η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυυπουργό.

Κατέθεσε δε επτά συγκεκριμένες προτεραιότητες απέναντι στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Να αποφευχθούν οι εκλογές μέχρι την πλήρη σταθεροποίηση της χώρας.
  • Να αλλάξει συναινετικά η πρόεδρος της Βουλής, η οποία δεν χαίρει πια της εμπιστοσύνης ούτε μιας μικρής μερίδας του κοινοβουλίου.
  • Να σταματήσει η κυβέρνηση τις μονομερείς ενέργειες στο Δημόσιο και την Παιδεία.
  • Να δημοσιοποιήσει ο πρωθυπουργός τον οδικό χάρτη της κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής δραστηριότητας μέχρι τον Οκτώβριο.
  • Να υπάρξει άπλετο φως και πληροφόρηση για το «πλάνο της δραχμής» που επεξεργάστηκαν στελέχη της κυβέρνησης. Να γίνει γνωστό ποιες επαφές είχαν με τρίτες χώρες και τι ζητούσαν.
  •  Να εκπονηθεί μέσα στον Αύγουστο ένα σχέδιο δράσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές και
  • Να συζητήθεί ανοικτά νέος εκλογικός νόμος με γνώμονα την κατάργηση του παράλογου μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

«Όχι άλλα μνημόνια, χωρίς μεταρρυθμίσεις», ήταν η βασική θέση που ανέπτυξε, τονίζοντας ότι το Ποτάμι θα ψηφίζει «ναι» μόνο στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός απέναντι στους εταίρους για τη διασφάλιση της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά δεν θα συμφωνεί με άλλα νομοσχέδια που θα φέρνει η κυβέρνηση .

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι δεν έχει μετανοιώσει για τη στήριξη που παρέχει το τελευταίο διάστημα στη κυβέρνηση, επικρίνοντας, ωστόσο, τον Αλέξη Τσίπρα ότι έκανε λάθος που υποστήριξε στη Βουλή ότι η συμφωνία που έκανε δεν θα πετύχει.

Κατέστησε σαφές ότι το Ποτάμι στις επόμενες εκλογές θα κατέλθει αυτόνομο κι όχι ως μέρος μιας ευρύτερης εκλογικής συμμαχίας.

«Δεν θα πάει το Ποτάμι ως φτωχός συγγενής οποιουδήποτε. Θα έχει τη δική του πρόταση και απευθύνεται και σ΄όσους ψήφισαν «ναι» και σ΄όσους ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και απέκλεισε το σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

«Δεν μας ενδιαφέρει ο εμφύλιος των Μνημονιών, ποιο είναι καλό και ποιό άσχημο. Μας ενδιαφέρει να πάει ο τόπος μπροστά με μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρακης: 

Ολα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεταρρυθμιστική καρδιά. Δεν μπορεί να πάει την χώρα μπροστά. Το Ποτάμι θα είναι εδώ για να επισημαίνει αυτά που πρέπει. Πρέπει στην πολιτική να τολμάς να λες πράγματα.

Ο ίδιος τόνισε : «Εμείς τολμάμε και λέμε ότι η χώρα δεν αντέχει αλλαγή πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την τελευταία στιγμή μια στροφή προς την Ευρώπη». 

Σε σχέση με πρόσφατες προσλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε : Είδαμε ότι οι εφημερίδες είχε ένα όργιο νέων προσλήψεων. Θα αντισταθούμε. Δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να το κάνει λεγοντας ότι και οι παλιότερς κυβερνήσεις τα ίδια κάνανε.

Ο κ. Θεοδωράκης κατέληξε: 

Δεν δίνεις μάχη σταθεροποίησης της χώρας, πριονίζοντας την καρέκλα του πρωθυπουργού.