Δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε σήμερα η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο τη σύγκληση νέου συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένας νέος οδικός χάρτης για τη διασφάλιση της πορείας της χώρας στην ΕΕ.

Η κυρία Γεννηματά εξέφρασε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ανησυχία της, γιατί, όπως είπε, η περιπέτεια που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν έχει τελειώσει και ο κίνδυνος του Grexit εξακολουθεί να είναι μπροστά μας.

Συνεχίζοντας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι αύριο ψηφίζεται και η δεύτερη δέσμη μέτρων των προαπαιτούμενων και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να συζητήσουμε και να δεσμευτούμε όλοι πως προχωρούμε, πως είναι τα επόμενα βήματα, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής πορεία της χώρας, μέχρις ότου είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο και τα προβλήματα και οδηγούμαστε στην έξοδο από την κρίση».

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε πως «το κεκτημένο της προηγούμενης συνάντησης λειτουργεί, θα το θωρακίσω στο πλαίσιο του Συντάγματος».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτό αποδεικνύεται από τα βήματα που έχουμε κάνει, από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε. Χωρίς να έχουμε αποφύγει τους κινδύνους τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα» και πρόσθεσε ότι ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί, ιδίως από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες ακολουθούν την ευρωπαϊκή πορεία, τι σημαίνει οικονομικώς, κοινωνικώς και εθνικώς μια ενδεχόμενη πορεία της Ελλάδας εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός Ευρωζώνης. «Μια τέτοια πορεία θα ήταν καταστροφική, το τονίζω για πολλοστή φορά», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι με βάση την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών αυτό το ενδεχόμενο έχει αποτραπεί και πρόσθεσε ότι αυτό το κεκτημένο θα το θωρακίσουμε με ό,τι μέσα χρειασθεί στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Διαβεβαίωσε, επίσης, την κυρία Γεννηματά ότι θα μεταβιβάσει όσα του εξέφρασε στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και εξήρε την προσήλωση τόσο της ιδίας όσο και του ΠΑΣΟΚ στη μεγάλη εθνική υπόθεση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η κυρία Γεννηματά επεσήμανε:

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να βελτιωθούν δεσμεύσεις που έχει αναλάβει (ο πρωθυπουργός), που είναι καταστροφικές για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και κυρίως, για την προοπτική παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου. Θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα καταργήσει το bonus των 50 εδρών, όπως έχει δεσμευθεί ούτως ή άλλως στις προγραμματικές του δηλώσεις και βεβαίως, θα πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και έχει βάλει την υπογραφή του και εάν δεν μπορεί, να μας το πει. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις Δημοκρατίες. Οι πρωτοβουλίες είναι στο χέρι του Πρωθυπουργού.

Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ζήτησε την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και πρόσθεσε ότι «μετά τη διπλή εντολή που δώσαμε στον Πρωθυπουργό, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και να φτάσει στη συμφωνία, θα πρέπει σήμερα να συμφωνήσουμε, όσοι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, για τα επόμενα βήματα. Για ένα πλαίσιο με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ενέργειες και χρονοδιάγραμμα. Έχει έρθει η ώρα να συζητήσει ο Πρωθυπουργός με τα κόμματα που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να καθορίσουμε τα όρια της ευθύνης του καθενός».