Με νέο «πονοκέφαλο» είναι αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας και το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα δοκιμάσει εκ νέου τις αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμένονται εντάσεις και στη Νέα Δημοκρατία.
 
Ειδικότερα, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όπως εισηγείται η κυβέρνηση, αρχίζει στις 9.00 το πρωί, σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής στην αίθουσα της Ολομέλειας, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
 
Στο δεύτερο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται η οδηγία για τη θέσπιση πλαισίου για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Παράλληλα, θα γίνουν διορθώσεις στο πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου, καθώς και διορθώσεις στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 
Όπως είχε γράψει το newpost, η φορολογία των αγροτών και το συνταξιοδοτικό δεν είναι μέρος των προαπαιτούμενων, οπότε δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή τον Αύγουστο.  Η ψήφιση των προαπαιτούμενων σήμερα είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει την έναρξη της διαπραγμάτευσης, για την τελική συμφωνία με βάθος τριετίας. 
 
Ο αριθμός των βουλευτών πάντως που θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο αναμένεται να αποτελέσει το δεύτερο κρίσιμο τέστ για την κυβέρνηση. Εξάλλου, στην προηγούμενη ψηφοφορία, στο πρώτο νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων μέτρων, τρεις υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης, Στρατούλης και Ήσυχος) διαφοροποιήθηκαν, καταψηφίζοντας τα μέτρα
 
Συνολικά 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι» και άλλοι έξι επέλεξαν να δηλώσουν «παρών». Ανάμεσα σε εκείνους που ψήφισαν «όχι» ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Νάντια Βαλαβάνη.

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Το κύριο σώμα του νομοσχεδίου αναθεωρεί τις πολυάριθμες διαταξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ περιλαμβάνει και λοιπές διατάξεις των προαπαιτούμενων της τελικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων. 

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη. 

Την ίδια ώρα, το πράσινο φως στο σχέδιο Νόμου για την εξυγίανση των τραπεζών έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το νομοσχέδιο στηρίζεται στην Κοινοτική Οδηγία BRRD και διασφαλίζει τις καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.

Βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι ότι τις ζημιές μιας τράπεζας δεν πρέπει να τις αναλάβουν οι φορολογούμενοι πολίτες, παρά μόνο ως έσχατο μέσο. Οι ζημιές βαρύνουν πρωτίστως τους μετόχους και μετά τους ομολογιούχους όμως κανένας πιστωτής κατά την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης που προβλέπει το νομοσχέδιο δεν πρέπει να βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση να υποστεί μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που θα αναλάμβανε αν το ίδρυμα ετίθετο σε εκκαθάριση.

Οι γενικές αρχές του σχεδίου περιλαμβάνουν την κατά προτεραιότητα συμμετοχή των μετόχων στις ζημιές της εξυγίανσης, η οποία ακολουθείται από εκείνη των πιστωτών, σύμφωνα με την κατάταξη των απαιτήσεων των τελευταίων στο πλαίσιο των συνήθων διαδικασιών αφερεγγυότητας.

Επίσης, πλειστηριασμούς ακινήτων με βάση την εμπορική αξία, διεύρυνση της δυνατότητας κατασχέσεων αλλά και αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος προνομιακής ικανοποίησης των εργαζομένων σε περιπτώσεις αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών, προβλέπει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2016.

Το σχέδιο νόμου στηρίζεται στο νομοθέτημα που επεξεργάστηκε πέρσι το φθινόπωρο η τότε ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης με ελαφρές τροποποιήσεις, καθώς ήταν το μόνο που είχε τη συγκατάθεση των θεσμών και δεν υπήρχε χρόνος για νέα διαβούλευση.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται η αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου και των ανώτερων διοικητικών στελεχών του υπό εξυγίανση ιδρύματος, εκτός αν η παραμονή τους κρίνεται ενδεικνυόμενη για την επίτευξη των σκοπών της εξυγίανσης, καθώς και την παροχή από αυτούς κάθε απαραίτητης βοήθειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έως την 1/1/2016 θα έχει ψηφιστεί διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Η υιοθέτηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι ένα από τα προαπαιτούμενα στα οποία δεσμεύεται η χώρα μας, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σχετικά με το επίδικο ζήτημα των πλειστηριασμών σημειώνονται τα εξής: 

  • Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2016. 
  • Έως τότε θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
  • Η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο
  • Μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ή κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.