«Κάθε μέρα που περνάει, η αποτυχία του μνημονίου γίνεται τόσο φανερή, που πλέον το μνημόνιο έχει ήδη ξεπεραστεί»  τονίζει ο Συνασπισμός αναφορικά με τα νέα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση. Στην ανακοίνωση, υποστηρίζεται ότι:

«Το μνημόνιο έχει ήδη περάσει στην Ιστορία ως η απόλυτη αποτυχία από όποια πλευρά και αν το δει κανείς. Έχει αποτύχει σε όλους τους στόχους που έθεσαν η τρόικα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έχει "επιτύχει" να καταστρέφει μέρα με τη μέρα την πλειοψηφία της κοινωνίας, δημιουργώντας παράλληλα ανασφάλεια και φόβο.

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι η επιμονή στην ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιφυλάσσει τη διάλυση των πάντων σε κοινωνικό επίπεδο. Αφού πρώτα χρησιμοποίησαν το δημόσιο για τις πελατειακές τους επιδιώξεις, στη συνέχεια το διέλυσαν και τώρα φτάνουν στο σημείο να θέλουν να κάνουν απολύσεις. Τις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που θα έπρεπε να αποτελούν το βασικό πυλώνα για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, τις απαξιώνουν, τις διαλύουν, τις "ξεφορτώνουν" από προσωπικό για να της πουλήσουν όσο-όσο σε ιδιώτες, αποκομίζοντας πρόσκαιρα ελάχιστα οφέλη ώστε να καλύψουν μερικές μαύρες τρύπες.

Σε αυτά τα μέτρα έρχεται να προστεθεί η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων παράλληλα με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στην γκαζόζα, δείχνοντας αδιέξοδο, αλλά και πόσο επικίνδυνη είναι για την κοινωνία και το περιβάλλον αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική σε συνάρτηση με έναν ιδιόμορφο λαϊκισμό, που οδηγεί σε όλα αυτά τα άδικα και καταστροφικά αποτελέσματα.

Όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα, βαφτίζονται μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που εκτός των άλλων είναι και αντιδημοκρατικά, μιας και ξεπερνάνε την κοινοβουλευτική θητεία της κυβέρνησης και υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών.

Υπάρχει άλλος δρόμος και αυτός περνάει μέσα από την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα ώστε να ανατραπεί το μνημόνιο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια εναλλακτική πολιτική σε όφελος της κοινωνίας».