Το γάντι στους διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ πέταξε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με σκληρές δηλώσεις του -«φωτογραφίζοντας» Λαφαζάνη και Βαρουφάκη- προαναγγέλλοντας την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος τον Σεπτέμβριο, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, το οποίο αναμένεται να έχει χαρακτήρα «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών».

«Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι «ο "κομματικός" ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον "κοινωνικό". Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της Αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».

Την ίδια ώρα, το κυβερνών κόμμα κυριολεκτικά «βράζει». To απόγευμα, ο επικεφαλής της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ), Ρούντι Ρινάλντι ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε λόγο για «μνημονιακή μετάλλαξη» του κόμματος σημειώνοντας ότι «η χώρα μπήκε στην τροχιά της χρεοκοπίας και η κοινωνία θα ζήσει αβάστακτες καταστάσεις με το τρίτο Μνημόνιο που πιθανά δεν θα αποτρέψει το Grexit. Οι ισχυρισμοί περί αναγκαίου και επώδυνου συμβιβασμού δεν ισχύουν. Πρόκειται για ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική χρεοκοπία της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή είχε προδιαγραφεί για λογαριασμό του από την κυρίαρχη ομάδα, από το 2012 και μετά, με σταθμό τις εξαγγελίες της "Θεσσαλονίκης" και κατάληξη την εξάμηνη κυβερνητική διαδρομή».

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι «το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για ριζική αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας αποτελεί μονόδρομο».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. «Είναι επιτακτική ανάγκη, σε αυτή τη φάση, να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Επιτροπή του  ΣΥΡΙΖΑ και να πραγματοποιηθεί άμεσα έκτακτο συνέδριο, που συνιστά το ανώτατο σώμα απόφασης του κόμματος, και το οποίο θα έχει τη συνολική ευθύνη για τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου και το σχεδιασμό της στρατηγικής του επόμενου διαστήματος. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη και πρέπει να προστατέψει όλα τα μέλη του από προσωπικές επιθέσεις εναντίον τους, που καμία σχέση δεν έχουν με τις αρχές κι αξίες της Αριστεράς» τονίστηκε.